15 juni 2010

Häxpark i Mönsterås?

Häxpark i Mönsterås
En häxpark skall skapas i Mönsterås och stå färdig 2014, enligt Radio Kalmar. Parken planeras bli lika stor som Astrid Lindgrens värld och skall innehålla en stor nöjespark med häxor, troll och magi som huvudtema. Lägg därtill hotell, restauranger etc.

Kommunen har skrivit under
Mönsterås Kommun har skrivit under avtalet där man lovar att bistå med detaljplan, sälja mark, support och tjänstemannatid. Allt detta kostar förstås pengar.

Söder om Mönsterås
Var ska parken ligga? Har tätorten ett så stort område ledigt som här måste tas i bruk? Enligt vad som sagts ska området anläggas utmed E22:an några kilometer söder om Mönsterås.

Ton Theunis vill inte berätta var han ska få pengarna
Bakom projektet lär den holländske entreprenören och författaren Ton Theunis stå. Jag tror han har viss anknytning till länet och har en skrivarlya i Blomstermåla. Theunis vill dock inte berätta hur han ska få tag på de 500 miljoner som behövs.

Redan första året räknar man med att ta emot 450 000 besökare, därefter omkring 1 miljon varje år. Parken antas betyda 20 heltidsanställda och ytterligare några feriearbetare.

Fanerdun kommer att framstå som ett framgångsprojekt
Arbetstillfällen eller inte. Det här är blåa drömmar som kommer att få Fanerdun i Kalmar att framstå som ett framgångsprojekt, blåa drömmar som får Victor Lunds planer om flygfält och Ölandsbro på 1960-talet att framstå som högst realistiska.

Inte ett spektakel till i Mönsterås. Snälla! Häxor har ingen historisk koppling till Mönsterås. Här var det väldigt lugnt när häxprocesserna pågick i Sverige. Och Blåkulla är ju mer förknippat med Oskarshamn. Och när Theunis inte vill tala om varifrån han ska skaffa pengarna, så finns det all anledning att bli misstänksam. Vill Mönsterås Kommun verkligen bli förknippad med ett sån´t här sanslöst riskprojekt? Räkna med att Mönsteråsarna kommer att ha åsikter. Jag befarar att de flesta kommer att vara positiva.

Jag befarar att vi inom några år står med ett skövlat skogsparti som gapar tomt mellan Mönsterås och Ålem. Naiva entreprenörer utan strateger under valår är en livsfarlig kombination.

Läs även här och här.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Snacka om att vá vilse i pärat, hoppas nån vaknar upp innan det är försent. Här i Kalmar har vi ju skamfläcken ute vid chokla'an med drivor av tegel och konkurser som följd, pga våra knasbollar till politker & deras blåögdhet. Det värsta är att dom lyckats komma undan med det hela i affären FANERDUN. Alla jumbojetsen som skulle gå till & från Kalmar flygplats har fått bensintorrt. Luftslottet som byggdes upp är borta, utan diskussion. Hahaha... skrattade djävulen & tog en tugga av korkmattan

Anonym sa...

Men snälla Johnny och Jimmy, vad är det som gör er så smarta och strategiskt geniala? Eller är det så att ni bara gillar att stå med händerna i byxfickorna och hoppas att någon tar stora risker, satsar hårt och när något avviker från succe smäller ni av i upphetsning. Min åsikt är att det är en härlig och mycket realistisk affärsidé, och har någon sett vårt land från ovan? Oskarshamn går då knappt att skilja från Mönsterås så om häxan förflyttar sig lite lite söder ut är det helt ok. Att investerare väljer att vara anonym tills en affär är genomförd är helt naturligt och självklart. Pröva att stäng dörren för olyckskorparna ett tag. Glädjs att det satsas stort och försök uppskatta hur många jobb det kan bli i regionen, hur mycket extra klirr i företagens kassor och gynna entreprenörsandan.

Anonym sa...

Händerna i byxfickan får stå för dej, likt en struts med huvudet i sanden & anonymt. I Kalmar utlovades både jobb och tillväxt, vad blev det av detta, inget. Man lät sej f.ö duperas och luras av en lycksökare. Jobben ja, i fanerdunskandalen gick jobben till kineser som lurats hit i tron om att få medborgarskap och löner som var långt under avtal och som dom aldrig fick se röken av. Snacka om att blåsa sina egna och de lokala entreprenörerna som var med på ett hörn blev oxå blåsta vid konkursen.

Jonny sa...

Anonym (tänkt vad trevligt om alla som är positiva till parken kunde stå för det). Man behöver inte vara något geni för att begripa att detta är ett riskprojekt utöver de vanliga risker som alltid finns i investeringar. En medelmåtta kan se det. Sedan är jag helt prestigelös. Om detta lyckas så är jag den förste att gratulera. Jag lovar också att inte vara skadeglad när jag får rätt. OM projektet skulle lyckas, så är det inte säkert att Storgatans köpmän gynnas. Det kanske växer upp en hel handelsstad runt nöjesparken som konkurrerar ut Storgatan definitivt.

Bert sa...

Säsongen för en dylik eller vilken typ av nöjespark det än handlar om är ytterst kort, några månader om året på sin höjd.
Se på Ölands Djurpark, den är öppen max tre månader om året om ens det.
Se på "Grönan" i Stockholm, se på "Liseberg" i Göteborg, trots ett hyfsat befolkningsunderlag så har de bara sommarsäsongsöppet.
Nej, en investering på 500 miljoner i en nöjespark i ett område som har ett så magert befolkningsunderlag är rena dårskapen. Tron på att en häx, spök och trollpark skulle skapa massturism i Mönsterås Kommun är rent av löjlig.
Turisterna som söker sig till Kalmar Län, kommer för naturvärdenas skull, skogarna, kustlandskapen, tystnaden - alltså för det okonstlade ickekommersiella utbudets skull.
Nej, tummen ner för detta idiotprojekt.

Anonym sa...

JAg har många att nominera till häxor från kommunen som kan stå modeller var spontanna tanken.