14 juni 2010

Budgetdiskussion i fullmäktige ikväll

Radio Kalmar sände från kommunfullmäktige
Radio Kalmar sände direkt från en del av kvällens kommunfullmäktigemöte i Mönsterås. Jag lyssnade den tid som radion sände och gjorde några noteringar.

Bara oense om 1,6 miljoner kronor
Av kommunens totala budget på drygt 600 miljoner så är borgarna och de röd-gröna bara oense om 1,6 miljoner. Och då är det ändå valår. Det ska bli intressant att se var jag hamnar när jag är färdig med bugetförslaget för Mönsterås Demokratiska Trygghetsparti.

Roland Åkesson började
Den del av budgetdebatten som jag hörde var synnerligen tam. Kommunalrådet Roland Åkesson (C) började med att presentera Centerpartiets budgetförslag, varav alltså Socialdemokraterna är överens om det mesta. Lugnt, sakligt och ungefär så lagom skrytigt det kan bli efter 25 år vid makten. Inte mycket att ha synpunkter på. Roland är relativt välformulerad, men skulle vinna på att utveckla sin retorik något.

Socialdemokraterna försökte förstora skillnaderna
Sedan var det Socialdemokraternas Kerstin Beckman Danielssons tur att redovisa de punkter där partiet hade avvikande förslag. Den som vill fördjupa sig i detta kan läsa senaste protokollet från Kommunstyrelsemötet den 1 juni. Den bilaga som det där hänvisas till ligger dock inte ute på nätet - tyvärr. Som redan sagts så är det bara 1,6 miljoner som skiljer sossarnas budgetförslag från alliansens. Det låter väldigt lite, men det handlar om lite mer pengar till skolan, kulturen och en konstgräsplan (långtidsbudgeten). Detta sattes nu under förstoringsglas, men utan retorisk finess blev det synnerligen trist.

Ann Petersson attackerade lite
Därefter hann jag lyssna på Roland Åkessons arvtagerska Ann Petersson (C) som hade ett helt annat tonläge än Roland. Hon angrep ganska så skarpt vänsterblocket och tonläget var långt ifrån Roland Åkessons lite lätt försonliga anslag. Personligen tyckte jag det var ganska så uppfriskande att det blev lite nerv i den tama debatten, men frågan är vad medborgarna i Mönsterås kommer att tycka i framtiden om Roland Åkessons förmodade efterträdare har ett annat tonläge gentemot oppositionen. Ann var retoriskt ganska skicklig, men lite humor och värme i tonen hade nog underlättat om hon vill nå fram.

Tyvärr slutade sändningen efter 45 minuter, och jag hade inte möjlighet att vara på plats och lyssna. Förhoppningsvis blir det fler riktiga besök i fullmäktige för mig efter höstens val.

Inga kommentarer: