16 juni 2010

Häxparkens politiska konsekvenser

Politiska konsekvenser
Kommer den planerade häxparken att få några politiska konsekvenser? Mönsterås Kommun satsar ju inga direkta pengar i projektet, även om den detaljplan och tjänstemannatid man utlovat förstås kostar en hel del. Men man satsar sin prestige. Förutom invändningar mot affärsplanen och mot inverkan i naturen så kan man också fråga sig om en häxpark skulle gynna turismen i Mönsterås. Utländska turister kommer knappast till Mönsterås för att åka spöktåg genom häxland, utan för att njuta av Mönsterås underbara natur, vårt hav, våra stränder och våra skogar.

Centerpartiet är nog glada att fokus riktas bort ifrån problemen i Mönsterås
Egentligen borde ju inget parti gynnas av detta eftersom alla partier verkar stå bakom projektet. Kanske hoppas Centerpartiet ändå på att bli positivt förknippade med häxor och troll, att det här skall förmedla en känsla av framgång, att allt går bra för kommunen. Men det förutsätter att mönsteråsarna anser att detta är något positivt, vilket inte är givet. Av kommentarerna på lokaltidningarnas Internetsidor så verkar de flesta negativa. Många skäms att vara mönsteråsare idag. Andra menar att detta måste stoppas för naturens och miljöns skull. Jag tror alltså inte att Centerpartiet vinner något på det här inför årets val. Möjligen hoppas man att Häxparken skall bli ett så stort samtalsämne så att den vanliga politiska debatten avstannar. Centerpartiet har allt att vinna på om de stora problem som finns i Mönsterås med skola, brist på nya småföretag, personalbrist inom äldreomsorg etc inte får uppmärksamhet.

På lång sikt
På lång sikt kan det här bli pinsamt för alla politiska partier som sagt ja till samarbetet. Man behöver ju inte var ett strategiskt geni för att inse att häxprojektet är ett naivt tokprojekt. En naiv entreprenör utan strategiska rådgivare under valår - det bådar inte gott. Entreprenören vill dessutom inte tala om var han ska hämta sina pengar. Ringer det inga varningsklockor hos kommunens ledande politiker? Sanslöst! Ekonomiskt kunniga personer har redan sagt att det här knappast kommer att gå ihop. Jag säger som jag sa igår: Arbetstillfällen eller inte. Det här är blåa drömmar som kommer att få Fanerdun i Kalmar att framstå som ett framgångsprojekt, blåa drömmar som får Victor Lunds planer om flygfält och Ölandsbro på 1960-talet att framstå som högst realistiska. Och då ska man komma ihåg att jag i grund och botten är mycket positiv till djärva entreprenörer.

Risken är stor att vi inom några år står med en skövlad skog mellan Ålem och Mönsterås. Men då är det inte vår mark längre, utan en holländares. Vad sker då? Ett bostadsområde?

De positiva effekterna inte givna
OM de rent affärsmässiga planerna mot förmodan skulle lyckas så är det inte alls säkert att det gynnar Storgatans köpmän. Antag att det växer upp olika billighetsbutiker runt nöjesfältet, ja då kan det bli den definitiva dödsstöten för Storgatan. Ortens företag kan kanske gynnas om de anlitas under uppbyggnadsskedet, men det lär bli en kortvarig uppgång av tillfällig art. Nej, när en kommun säger ja till ett projekt av det här slaget så vittnar det om ett desperat dåligt självförtroende, vilket medfört ett extremt dåligt omdöme. Hade varit bättre att försöka få igång fler småföretag i kommunen. Mönsterås ligger ju i botten vad gäller nyföretagande.

Vad säger KD om det hedniska temat?
Ingen har heller kommenterat temat med häxor och troll. Personligen bryr jag mig inte. Jag tror inte på sådant. Men jag vet föräldrar som inte anser att det är ett positivt bra tema för barn. Vad anser Kristdemokraterna? Kan de verkligen ställa upp på ett hedniskt tema av det här slaget?

8 kommentarer:

Tiagirl sa...

Jag funderade en millisekund om det var första april när jag läste om detta...jag är synnerligen skeptisk på att det ska stå färdigt och bli en succé. Tyvärr har jag räknat ut lite att det är "våra" ridvägar som blir ganska så drabbat om det hamnar i krokarna runt ramsås/militärbunkern. Förstår inte riktig annars vart dom tänkt det sig.

Jonny sa...

Ja, det bör bli ungefär i det området. Sannolikt före flygfältet i alla fall.

Bert sa...

Vad, hedniskt, varför framställa den gamla svenska folktron som något fult och avskyvärt.
Vad är kristendom, islam och judendom om inte annat än importerad hedendom från södra Europa och mellanöstern.

Eje Wadebro sa...

Några fornlämningar brukar inte Roland Åkesson bry sig om. Det vet vi sedan tidigare. Det återstår att se vad detta kan bli. Blir det det ett High Chaparall eller kommer det att rinna ut i Ramsåssanden. Det finns för många okända faktorer inte minst finansiseringen. Varför om nu måste satsa på jippo, varför inte satsa på vikingahistorien som det finns tydliga spår i våra trakter.

Jonny sa...

Bert: Jag bara ställde frågan. KD brukar reagera mot häxteman.

Eje: Ja, OM man löser finansiering och inte allvarligt skadar den kulturmiljö som klassas som riksintresse, så vore vikingatid ett betydligt mer intressant tema.

Kille från Nabben sa...

Halva lögner är fortfarande lögner.
"Utländska turister kommer (...) för att njuta av Mönsterås underbara natur, vårt hav, våra stränder och våra skogar." - De finns kvar, det påverkas inte, kolla Vimmerby bara....
"En naiv entreprenör utan strategiska rådgivare" - Hallå, en bankdirektör, investeringssamordnare och teknisk specialist räknas inte som rådgivare? Nu jobbar 30 pers i Nederländerna med detta.
"Entreprenören vill dessutom inte tala om var han ska hämta sina pengar." - KAN inte tala om detta, för ingen investerare satsar pengar utan en avsiktsförklaring med kommunen.
Apropå politiska konsekvenser, jag hade avsikten at rösta MP, men Eje har sabbat det nu.

Jonny sa...

Kille från Nabben: Tack för dina synpunkter, men det där med lögner kan vi väl skippa. tror inte någon ljuger medvetet.

1. VAd gäller häxparkens turismpotential så har du förstås rätt i att det inte behöver finnas någon nödvändig motsättning. Å andra sidan så förändras ju tonvikten i bygdens marknadsföring. Dessutom kan man ju undra varför utlänningar skulle åka till nöjesfält här, när det finns i Köpenhamn, Göteborg och Stockholm.

2. Hela projektet tyder på avsaknad av strategiska rådgivare - av kvalitet är kanske bäst att tillägga då.

3. När entreprenörer inte vill tala om var pengarna finns, så ska man förstås vara misstänksam. Kanske får han tag på dem, men likväl kommer aldrig affärsplanen att fungera.

Vad gäller din relation till MP så är det inget jag har synpunkter på.

Eje Wadebro sa...

När det gäller "kille från nabben" så finns nog ett missförstånd om vad jag har tänkt. För de första tror jag inte det blir Häxanläggning för det talar alltför många frågetecken. För det andra om vikingatiden så är det bara mindre guidningar och verksamheter vid Kronobäck som skulle kunna tänkas. Alltså ingen massturism för troll och häxtemat lär inte locka så många.