16 juni 2010

Häxparken planeras vid känsligt kulturmiljöområde där Riksintresse föreligger


Häxparken planeras vid ett område som är av riksintresse för kulturmiljön. Nästan hela området öster om E22:an (det rödstreckade mot gul bakgrund) är klassat som Riksintresse Kulturmiljö och ska enligt Miljöbalken kap 3 så långt möjligt skyddas från åtgärder som påtagligt påverkar kulturmiljön. Möjligtvis klarar sig det lilla grönstreckade området strax norr om Ramsås, och det är där parken i huvudsak är tänkt att vara. Men det är å andra sidan ett område där rekreation och rörligt friluftsliv skall prioriteras.



Häxparken mellan Kronobäck och flygrakan vid Ramsås
Den planerade häxparken skall ligga några kilometer söder om Mönsterås på båda sidor om E22. ca 350 meter norr om gamla flygrakan och Ramsås är en uppgift jag fick från kommunen idag, vilket stämmer väl med den karta jag sedermera fick. Låt oss därför titta lite på det området.

Riksintresse Kulturmiljö (miljöbalken kap 3)
Så gott som hela området öster om E22:an ingår i vad som kallas ”Riksintresse” enligt kap 4 miljöbalken och ”Riksintresse Kulturmiljö” enligt kap 3 Miljöbalken. Området har rikligt med bevarade odlings- och röjningsrösen, samt fina stenmurar. Där finns också en hel del fornlämningar.

Enligt översiktsplanen för Mönsterås Kommun är detta ett område där Kulturvärden skall prioriteras. Sådana områden skall enligt lagstiftningen (Miljöbalken kap 3) så långt det är möjligt skyddas från ingrepp som kan påtagligt skada natur och kulturmiljön. Och ökad turism på planerade 1 miljon besökare per år kommer förstås att leda till ett enormt exploateringstryck i en unik kulturmiljö.

Som synes finns ett litet grönstreckat område strax norr om Ramsås som kanske klarar sig från Kulturmiljöskyddet, och det är där parken är tänkt att etableras. Det området är å andra sidan helt omringat av kulturmiljöskyddat område och enligt översiktplanen prioriterat för rekreation och rörligt friluftsliv. Givetvis kommer en eventuell etablering där att påverka även den omkringliggande kulturmiljön negativt.

Kommunen säger själv i sin översiktsplan att följande gäller vid Kulturmiljöområden och områden där rekreation och friluftsliv prioriteras: Prioriteringen av kulturvärdena/friluftsliv kan innebära begränsningar för exploateringsföretag och annan verksamhetsutövning.

Därmed kan jag inte dra någon annan slutsats än att någon häxpark inte går att anlägga i det aktuella området.

Se översiktsplan.



Kommunens egen karta. Den planerade parken är färgad med lila.


Samma karta som ovan.


Det streckade området öster om E22 är av riksintresse för kulturmiljön.


Fornlämningskartan för det aktuella området visar på flera lämningar.


Någonstans utmed det rödprickade området verkar det som att häxparken planeras ligga. Enligt kartan jag fick av kommunen blir det ungefär där jag ringat in med svart penna.

Läs även följande inlägg med anknytning till häxparken.

2 kommentarer:

LWK sa...

Det ska inte bli nån häxpark så sant Jesus lever!!! Det vore ju förödande,
inte minst med tanke på barnens själsliv!

Anonym sa...

Läser i dagens barometer om att planerna för häxpark/trollpark fortskrider. Den galne holländaren är lika positiv till oskrivna miljonkontrakt som Victor muller var dagen innan saabsagan tog slut... Jag undrar om hans miljoninvesterare egentligen finns eller om han har livlig fantasi. Känner hur det luktar Fanerdun om hela historien och är rädd att Mönsterås kommun ska vara lika naiva och stå där med miljonskulder i slutet.