17 juli 2010

Idrottsparken fick flest röster - men en majoritet röstade på andra namn

Omröstningen om vilket namn som föredras för Mönsterås idrottsplats är avslutad. Bakgrunden till omröstningen var att idrottsplatsen aldrig fick något namn när den invigdes 1951 - detta trots att man anordnat en namntävling och trots att förslag kommit in, se här. Med tiden förefaller Idrottsparken ha etablerat sig som den allmänt accepterade benämningen. Likväl tyckte jag att det så här nästan 60 år efteråt kunde vara intressant att se om det finns stöd för något alternativt namn. Tack till alla som deltog. Så här utföll omröstningen:

Idrottsparken (som idag): 17 röster (42%)
Ekhagen: 9 (22%)
Åsevall: 3 (8%)
Lyckan: 3 (8%)
Åseheden: 2 (5%)
Åselyckan: 2 (5%)
Åsevi: 1 (2,5%)
Åsen: 1 (2,5%)
Åkerlyckan: 1 (2,5%)
Annat: 1 (2,5%)

Min kommentar: Efter 60 år så verkar Idrottsparken ha etablerat sig ganska bra. Det namnet fick i alla fall flest röster (42%). Ändå kan man konstatera att en majoritet (58%) föredrog ett annat namn. Men de rösterna fördelade sig på flera andra namn. Av alternativen fick Ekhagen flesta röster (22%), följt av Åsevall och Lyckan med 8% vardera.

Personligen anser jag att Idrottsparken är fullt logiskt och passande eftersom det fram till 1960-talets början låg en folk- och festpark där Parkskolan idag ligger. Ändå tycker jag namnet är lite neutralt och tråkigt. Det sticker inte ut.

Av alternativen föredrar jag Ekhagen. Det är vackert och passande. Hela området är fullt av ekar. Åsevall tycker jag också är fint. "Åse" som förled passar bra eftersom idrottsplatsen ligger på Åsevads gamla marker. Även Lyckan tycker jag har sin charm.

Nåväl, jag är 60 år för sent ute. Jag tror inte att föreningen vill byta namn. Men nog är det lite synd att man inte fullföljde namntävlingen 1951.

2 kommentarer:

Bert sa...

Varför inte lägga till "Ekhagen" till det redan befintliga "Idrottsparken", alltså "Idrottsparken Ekhagen".

Jonny sa...

Ja, det var väl ett utmärkt förslag!!!