4 juli 2010

Kalhyggen är en styggelse - lever inte upp till Skogsvårdslagens tre grundkrav


Det här ångestframkallande kalhygget körde vi förbi igår. Det ligger vid Cedergrens äggfabrik mellan Fliseryd och Mönsterås.

Biologisk mångfald och allmänna intressen
Enligt Skogsvårdslagens första paragraf så skall skogen skötas så att man lever upp till tre krav: 1. Den skall ge en god uthållig avkastning. 2. Den biologiska mångfalden skall behållas och 3. Vid skötseln skall man ta hänsyn även till "andra allmänna intressen".

Man måste fråga sig om kalhyggen lever upp till det andra och tredje kravet (och som vi snart skall se även det första kravet). Kalhyggen gynnar inte biologisk mångfald och man tar inte hänsyn till allmänna intressen såsom rekreationsvärden, trivsel, synintryck etc.

Utöver detta finns det fler negativa effekter för miljön. Maskinerna skadar marken och släpper ut avgaser. Kalhyggen verkar också frigöra kvicksilver som kan hamna i bäckar och skogssjöar.

Alternativa metoder
Faktum är att det finns alternativa metoder av gallring och plockhuggning som är både skonsammare mot miljön och ger större inkomster till markägarna. Tanken är att hålla marken bevuxen hela tiden med olika stora träd för att höja produktiviteten. Kalhyggen är alltså inte ens den bästa metoden för uthållig avkastning (krav ett ovan) (läs här och här)

Kalhyggen - lagliga och olagliga
Men kalhyggen är dessvärre en fullt laglig metod, även om ungefär 40% av alla kalhyggen är olagliga eftersom markägarna inte har rapporterat sina planerade ingrepp till Skogsstyrelsen; något som skall föranleda åtal och böter. Nu meddelar dock Skogsstyrelsen att man ser genom fingrarna i de flesta fall eftersom "skogsägarna har så mycket att göra". Ok, ska vi inte ta bort exempelvis böter för fortkörning också då. Bilförarna har ju så bråttom. (Läs här )

Summering
Men för att summera: Kalhyggen lever inte upp till Skogsvårdslagens första paragraf i något avseende: 1. Det finns andra metoder som är mer ekonomiskt effektiva och leder till bättre uthållig avkastning. 2. Kalhyggen minskar biologisk mångfald både direkt och indirekt. 3. Kalhyggen tar inte hänsyn till allmänna intressen i form av synintryck och rekreation - svamp- och bärplockning, skogspromenader etc.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Gräsligt är ordet för denna dag, oavsett markägarens syfte förutom att tjäna klöver, borde denne tänkt i mer varlig anda.

Anonym sa...

Det är ju herr Cedergren vi pratar om ;) pengar pengar pengar är allt som betyder något, orseriös företagare :(