24 juli 2010

Mordet i Bingbergs backe


I augusti 1963 inträffade ett rått mord i Bingbergs backe i Mönsterås. Alla artiklar blir större om man klickar på dem.

Mord i Bingbergs backe
I augusti 1963 inträffade ett brutalt mord i Bingbergs backe (Kyrkogatan vid Verners Husgeråd) som många äldre mönsteråsare ännu minns.

Huvudet krossades med ett järnrör
Offret var möbelsnickaren Harry Andersson (70 år). Det var en helt vanlig måndagskväll vid 23-tiden. Harry var på besök i en lägenhet på Storgatan då fönsterrutan plötsligt krossades. Han gick då ut för att undersöka saken. Efter ett tag blev han överfallen av en ung man som släpade ner honom till bakgården vid Bingbergs järnhandel. Där fortsatte den besinningslösa misshandeln mot huvudet med ett järnrör. Ett vittne hade hört att Andersson hade vädjat för sitt liv med orden ”Slå inte ihjäl mig”. Gärningsmannen försvann sedan från platsen med Anderssons plånbok som innehöll 1500 kr. När första vittnet anlände till platsen drog Andersson sitt sista andetag.

Gärningsmannen greps efter en timma
Redan efter en timma kunde polisen gripa en 19-årig man vid namn Lennart Nilsson. Lennart visade sig vara en tillfällig arbetare på det tivoli som just då huserade nere i hamnområdet. Han kom ursprungligen från Kolbäck utanför Västerås.
Polisen kunde ganska snart få en mer detaljerad bild av händelseförloppet.

Detaljer i händelseförloppet
Uppenbarligen hade den unge Lennart Nilsson druckit sprit med några kamrater mitt emot det hus som Harry Andersson gästade. Lennart hade sedan gått över Storgatan och sparkat sönder fönsterrutan. Hans kamrater hade då försvunnit från platsen. Lennart hade själv sprungit ett varv för att sedan återkomma till platsen, varvid han hade råkat möta Harry Andersson som gått ut för att se vad som pågick. Därefter skedde rånmordet.

Jag har inte lyckats utröna vilket straff Lennart Nilsson fick, men det går nog att ta reda på.


Del 2 av artikeln längst upp.


Del 3 av artikeln.


Del 4 av artikeln.


Del 1 av en annan artikel.


Del 2 av artikeln.

1 kommentar:

Skrufshultkonflikt sa...

Hej! Satt ni och sov?
Kring detta mord har det förekommit diverse utsvävningskommentarer och/eller travestier, men dessa har inte publicerats förrän nu. Det påpekades vid ett tillfälle att "Bingbergs" skulle kunna/borde använda det hela genom att sätta upp en reklamskylt med texten :"Vi har levererat rör till detta mordet!"
Nu blev det inte så ;man förmodar att rör försåldes utan detta reklamtillskott, och att följande dialog emellan affärsinnehavare och kund vid ett tillfälle skulle förekommit, är att betrakta som en skröna :" Goddag! Vad får det lov att vara?" Jo, jag skulle vilja köpa några järnrör!" " Ja tack ; skall det vara av de blodiga?" (Henning Karlssons sätt att hälsa kunden, och att samtidigt inleda en affär, var just orden :" Goddag! Vad får det lov att vara?" )