22 augusti 2010

Befolkningsökning och orsakerna därtill

"Freden, vaccinet och potäterna"
"Freden, vaccinet och potäterna". Ja, så förklarade biskop Tegnér en gång befolkningsökningen i Sverige på 1800-talet. Det fanns fler förklaringar, men i stort sett hade han rätt.

Bara en förklaringsfaktor i Mönsterås
Mönsterås befolkning har också ökat den senaste tiden, kunde vi läsa i lokalpressen. I alla fall med 38 personer; delvis tack vare inflyttning, men också genom fler nyfödda. Vilka är då de bakomliggande orsakerna? Kan det ännu en gång vara "freden, vaccinet och potäterna". Nej, den här gången finns det bara en förklaringsfaktor - kommunalrådet Roland Åkesson. Ja, det intrycket kan man i alla fall få när man läser om nyheten på Mönsterås Kommuns "neutrala" hemsida där Roland i vanlig ordning får uttala sig och därmed blir ensam om att förknippas med framgången. Som vanligt. I Mönsterås har vi alltid EN förklaringsfaktor till framgångar. När det inte går så bra kan man ju alltid skylla på lärarna eller andra tjänstemän.

Vi är alla delaktiga
Nu är ju detta svårt att leda i bevis. Men hör och häpna. Jag är medskyldig till en av de där som flyttat hit. Personen ifråga skrev faktiskt att han flyttade hit efter att regelbundet ha läst om Mönsterås på min blogg. Och det är nog så det fungerar. Vi är alla delaktiga i framgångarna, även när bara en får äran.

Inga kommentarer: