31 augusti 2010

Nyströmska gården


Nyströmska gården 1890. Huset låg i grässlänten framför det som idag är Pizzeria Rhodos. I vänster bildkant syns den gamla milstenen. Exakt när huset byggdes vet jag inte, men det finns inte med på 1813 års karta, däremot på den från 1852.


Ungefär samma vy idag. Huset är som synes borta.


Stadsplanen från 1917.

6 kommentarer:

Eje Wadebro sa...

Frågan är om inte milstenen är flyttad närmare Åsevadsgatan. Jag har en svag aning om detta.

Jonny sa...

Så kan det kanske också vara. I så fall skulle det gamla huset ovan kunna vara "Pizzeria Rhodos". Men kolla på stadsplanen från 1917 som jag nu har lagt till i inlägget. Där ser man två hus - först ett nära Åsevadsgatan och så "Pizzerian".

Anonym sa...

Hallå
Bara för att man ser ett utritat hus behöver det ju inte ha byggds något.
Jag gissar på en obebyggd tomt.
//Thommy Johansson

Jonny sa...

Jag ska till veckan en gång för alla lösa mysteriet.

Anonym sa...

Hallå Jonny
Det ser jag med spänning fram imot.
//Thommy Johansson

Jonny sa...

I en PRO:s studiecirkel framgår att huset på kortet inte är samma hus som pizzeria Rhodos-huset. Jag citerar: "Gamla Storgatan söder om Åsevadsgatan, som en tid kallades Köpingsgatan, började vid Lindénska fastigheten, som bestod av två hus. huset som låg närmast Åsevadsgatan är nu nedrivet.....Efter husets rivning har en del av tomten tagits i anspråk för Åsevadsgatans breddning. Milstolpen från 1737 står fortfarande kvar på den forna tomten utmed gatan". Därefter beskrivs det hus som nu inhyser pizzerian. I tidskriften Stranda från 1972-1973 skriver Eric nelsson att huset (på kortet) revs i början av 1950-talet.