23 september 2010

3 valmyter

Hade egentligen tänkt avsluta valskrivandet, men det har poppat upp några stickspår som jag tänker skriva av mig därför att de helt enkelt irriterar mig.

Myt 1. Valfrihet ökar friheten.
Alliansen blandar alltid ihop valfrihet med frihet. Men det är ju två helt olika begrepp med olika betydelser. Frihet är något subjektivt, något som varje människa upplever och som därför kan variera. Frihet är en upplevd känsla som inte kan mätas med instrument. Valfrihet däremot kan man mäta. Jag har si och så många sorters nässpray att välja på, si och så många telefonbolag, si och så många affärer att handla i, si och så många vårdcentraler etc. Stor valfrihet medför långt ifrån alltid en ökad känsla av frihet. Vissa människor kanske känner sig mer fria när de kan välja mellan 67 sorters mobilabonnemang, andra känner sig bara förvirrade. Vissa känner sig friare när de får välja vem som skall leverera hemtjänsten. Andra tycker det medför ökat tvång att tvingas välja det som tidigare kom med automatik. Vissa skulle kanske känna sig friare av att kunna köpa alkohol på Algots. Andra skulle öka sin konsumtion, hamna i missbruk och bli alkoholens fånge, dvs uppleva minskad frihet. När så Alliansen inte skiljer på valfrihet och frihet så gör man helt enkelt ett logiskt felslut. Att sedan valfrihet kan vara bra av helt andra skäl är en annan historia.

Myt 2. I Sverige vågar inte media och de etablerade partierna diskutera integrationsfrågor, hederskultur och islamism. Ja, så brukar det låta från Sverigedemokraterna. Jag känner inte igen den verklighetsbeskrivningen. Kanske var det så en gång i tiden, men jag tycker det förs en hel del sansade diskussioner kring detta, utan att man för den skull köper Sverigedemokraternas problemformulering, uppdelningar och enkla lösningar. Jag tror att de flesta etablerade partier jobbar aktivt med dessa frågor och har betydligt mer seriösa analyser än vad Sverigedemokraterna har.

Myt 3. Demokrati innebär att jag går och röstar vart fjärde år och så är det nog.
Förvisso är det en medborgerlig rättighet (inte plikt) att rösta, liksom att låta bli. Men demokrati består förstås av så mycket mer än att rösta. Det finns också något som heter vardagsdemokrati och det är kanske den viktigaste dimensionen. Hur stort inflytande har jag över mitt dagliga liv? Den frågan borde ställas betydligt oftare. Sedan är det också så att i den optimala demokratin innebär medborgarskapet ett ansvar att man tänker igenom sina demokratiska val. Att bara slänga iväg en röst är förvisso en demokratisk rättighet, men likväl ansvarslöst.

Så, nu hoppas jag att jag kan lämna valet och ägna mig åt andra saker ett tag. Känner ett akut behov av att stänga omvärlden ute ett tag.

5 kommentarer:

Bert sa...

Jonny du är ute och fiskar i väldigt grumliga vatten.

Myt 1.
Vad Jonny egentligen vill få sagt är att han vill se en begränsning av valfriheten för svenska folket när det gäller vilka politiska partier som ska vara lagliga och därmed möjliga att rösta på.

Jonny är inne på samma linje som den uttalade antidemokraten sossen Kochar Ismaill. Hon vill nämligen inte tillåta svensken att rösta på politiska partier som hon anser är rasistiska/främlingsfientliga.

Jonny sa...

Det menar jag inte alls. Hur kunde du tolka det så? Helt obegripligt. Tvärtom. Jag har bara redogjort för att alliansen blandar ihop begreppen när de predikar valfrihet som synonymt med frihet. Valfrihet kan man mäta, Friheten är subjektiv och upplevd. Om du hade läst nog så ser du att jag skriver att valfrihet kan vara bra av andra skäl än att det ökar känslan av frihet.

Eje Wadebro sa...

Valfrihet är ett lurigt begrepp för visst vill vi ha full frihet. Men en full frihet att skada andra fysiskt eller psykiskt är ju redan begränsat av rättssäkerheten. Full frihet att göra utsläpp som skadar miljön och vår framtid finns vissa som tycker det är OK. Frihet att dribbla med mycket pengar och vara girig på andras bekostnad utan balans med de ekonomiska och förlåt utrycket ekologiska systemen. Det kan man fundera över. Sedan kan fråga sig vilken frihet vissa partier hävdar och menar när de kallar sig frihetspartier.
Frihet kan vara en myt, bättre söka det meningsfulla.

Bert sa...

Eje Wadebro skrev: "Men en full frihet att skada andra rent fysiskt och psykiskt är ju redan begränsat av rättssäkerheten".

Jävla struntprat Eje!
I det här förbannade sosselandet råder det full frihet att för sossejävlar och deras allierade, att skada motståndare både fysiskt och psykiskt, någon rättssäkerhet existerar inte som är värd namnet - rent skitparat från dig Eje.

Eje Wadebro sa...

Svar till Bert: inga kommentarer