22 september 2010

Intervju med Sverigedemokraterna i Mönsterås

Sverigedemokraterna fick 4,1% i kommunalvalet i Mönsterås och tog därmed 2 mandat. SD:s lokala förstanamn Anders Leander verkar dock inte vilja låta sig intervjuas i Barometern/OT, eftersom tidningen inte tog in ett genmäle när Socialdemokraten Kochar Isamilltt i en intervju redovisade sin kritiska syn på SD. Mönsteråsbloggen har också en kritisk syn på SD, men tycker ändå att det är självklart att ett nytt parti med nya representanter i demokratins högborg skall granskas, intervjuas och få komma till tals. 95,9% av Mönsteråsarna röstade inte på SD och det kan ju vara intressant för oss att få veta lite mer om vad partiet vill i Mönsterås. Jag ställde några frågor till Anders och fick svar:

1. Vilken/vilka blir de viktigaste frågorna för er att driva i fullmäktige?

Svar: Bemannad polisstation i Mönsterås, Att gamla skall få en parboendegaranti att få leva tillsammans på ålderns höst, bra mat, allt för att de gamla skall må bra.
Lärare i skolan skall vara väl utbildade och att de i första hand skall bli erbjudna jobb, SFI svenska för invandrare måste ses över då det finns invandrare här i Mönsterås som gått på SFI i upp till 10 år, Fria resor med KLT för åldersgruppen 70+ samt studenter upp till 25 år mellan 09.00 - 15.00, m.m

2. Har ni en utarbetad politik för skolan, äldreomsorgen och företagen?

Svar: Vi följer sd riks riktlinjer, samt att vi kommer att se över vilka brister det finns i våra skolor.

3. Anser ni att det finns något "invandrarproblem" i Mönsterås Kommun? Hur ser det i så fall ut och vilka åtgärder har ni?

Svar: Kan inte peka ut något speciellt, något vi kommer att undersöka senare.

4. Varför är ni starkast i Blomstermåla och Fliseryd?

Svar: Förmodligen för att det finns en flyktingförläggning i blomstermåla, Fliseryd vet jag inte.

5.Har ni många aktiva medlemmar i kommunen eller är det bara ni som finns med på valsedeln som är aktiva?

Svar: Vi har cirka ett 15 tal som vill vara aktiva medlemmar, men som förmodligen kommer att öka.

6. Bara 1 av era 5 kandidater på valsedeln är kvinna och hon står som nr 5. Någon kommentar?

Svar: Ja, hon ville stå längst ner på listan vilket jag tycker är synd men som jag respekterar. Vi har flera kvinnor som är medlemmar men som tyvärr inte vågar p.g.a deras arbete, hot, etc. något jag tror kommer att lossna med tiden.

7. SD brukar betona att invandrare är överrepresenterade i brottsstatistiken. Den enda säkra faktorn över tid som står i relation till brott är dock alkohol. Borde ni inte då fokusera mer på alkoholmissbruket?

Svar: Vi kommer att medverka så att alkoholmissbruk minskas så mycket som möjligt i kommunen.

Tack för din medverkan, Anders.

Inte så välputsade lokalt
Det finns säkert anledning för mig att återkomma till SD i Mönsterås längre fram. Sverigedemokraternas stora problem, förutom ideologin, är ju att man utöver partiledaren har ytterst få slipade politiker. En titt på SD:s blogg för Mönsterås ger ett något annat intryck än vad intervjusvaren med välfärdspopulism ovan visar. På bloggen står invandringen i fokus. Några exempel på citat från SD:s mönsteråssida belyser detta:

”Hur många arbetsgivare vill anställa en människa som man bara ser ögonen på eller skall ligga och be till Mecca fem gånger om dagen. Jag skulle inte göra det iallafall.”
(Menar SD att invandrarna har sig själva att skylla om de blir diskriminerade på arbetsmarknaden?)

”Varför finns det invandrare som går på SFI i Mönsterås, som har gått där i 10 år. Jo därför att om denne klarar proven måste han ju arbeta och försörja både sig själv och sin familj. Varför skall man arbeta om man kan få bidrag, tyvärr är tänkandet så hos många av våra kulturberikade nykommlingar. Vi kommer att driva en politik i kommunen för att få bort denna onödiga kostnad för alla skattebetalare i Mönsterås kommun.”
(SD menar alltså att invandrare medvetet fuskar i Mönsterås. Belägg tack?)

”En sak jag undrar över är, hur dessa människor som kommer hit som flyktingar kan åka hem på semester? Har flytt från ett land där man riskerar att bli torterade eller dödad, och hux flux så åker man på semester. Detta är för mig en gåta, och vem betalar för detta, blir inte klok på dessa frågor. Jag skulle vilja påstå att dessa människor inte är flyktingar och bör därför utvisas snaras möjligt.”

(Det verkar alltså som om SD i Mönsterås betraktar invandrare som fuskare och dessutom vill utvisa nu svenska medborgare med utländsk härkomst som en gång flydde från länder i krig, men där det nu har blivit fred, varför de ibland kan besöka sitt gamla hemland. Jag tror vi får anledning att intervjua SD fler gånger.)

Inga kommentarer: