19 september 2010

Centerpartiet rasar i Mönsterås. SD in i fullmäktige.

Stort ras för Centerpartiet
Centerpartiet och kommunalrådet Roland Åkesson rasar i Mönsterås med nästan 7% och tappar hela 3 mandat. Även om Centerpartiet är kommunens största parti så måste detta betraktas som ett riktigt trendbrott, sannolikt början till slutet för en historiskt lång regeringsperiod. Mönsterås kommuns invånare har gjort en tydlig markering mot Roland Åkessons Centerstyre. Centerpartiet ser ut att tappa väljare till både M, FP och S. S går framåt, men bara med någon enstaka procent, vilket ändå ser ut att räcka till ett nytt mandat. Miljöpartiet följer med i riksframgången och ökar också något.

SD in i fullmäktige
Sverigedemokraterna går framåt och får 4,1% och ser ut att få 2 mandat. Illa, illa, men ändå sämre än i riksdagsvalet.

MDT fick över 50 röster
Mitt parti fick 0,7%, vilket jag personligen är nöjd med med tanke på att jag jobbat ensam, inte har haft någon partikassa och fått mina småaffischer saboterade av Moderaterna. Rösterna räcker inte till fullmäktige, men det blev ändå fler röster (dryg 50) än jag räknat med. Jag tackar för det förtroende som gavs mig och lovar att förvalta rösterna genom debatter och medborgarförslag. Era röster skall inte vara bortkastade. Genom den opinionsbildning och kritik jag har framfört så känner jag mig ändå delaktig i det trendbrott som nu kan ses. MDT har haft större betydelse i valrörelsen än vad rösterna återspeglar.

Jag vill också tacka mina politiska motståndare, även om jag fick föra debatterna ensam. Det har varit intressant och givande att granska makthavarna i Mönsterås. Och jag har gjort mitt bästa för att kombinera saklighet, skärpa och lite humor. En mer utförlig analys kommer imorgon.

Kommunalvalet i Mönsterås (9 distrikt av 9) 2006 års valresultat inom parentes.
Centerpartiet 40,7% (47,6%)
Moderaterna 5,9% (5,4%)
Folkpartiet 2,3% (1,8%)
Kristdemokraterna 3,8% (4,1%)
Socialdemokraterna 35,4% (34,2%)
Vänsterpartiet 3,7% (3,8%)
Miljöpartiet 2,8% (1,7%)
Sverigedemokraterna 4,1% (1,3%)
Mönsterås Demokratiska Trygghetsparti 0,6% (0)
Svenskarnas parti 0,6% (0)

Inga kommentarer: