20 september 2010

Stort ras för Centerpartiet . Men S vann inte mycket på det.

Här kommer en ny fördjupad analys av valresultatet till kommunfullmäktige i Mönsterås.

Centerpartiet rasar
Centerpartiet och kommunalrådet Roland Åkesson rasar alltså med nästan 7% och tappar hela 3 mandat i Mönsterås. C tappar stort i alla kommunens distrikt. Även om Centerpartiet är kommunens största parti så måste detta betraktas som ett trendbrott, sannolikt början till slutet på en historiskt lång regeringsperiod. Mönsterås kommuns invånare har gjort en tydlig markering mot Roland Åkessons Centerstyre.

Socialdemokraterna lyckades inte fånga upp Centerpartiets ras. S backar där SD går fram
Centerpartiets tapp är bra för demokratin i Mönsterås. Men tittar man lite närmare på vilka partier som har fångat upp Centerpartiets tapp så förtar det en del av glädjen. Socialdemokraterna har bara lyckats vinna 1% av dessa 7% som C tappar. Det ger förvisso ett nytt mandat, men när nu C tappar så mycket så borde förstås S ha vunnit betydligt mer. Noterbart är att S faktiskt går bakåt i flera distrikt. S tappar i de distrikt där Sverigedemokraterna är som starkast. Ca 1% av Centerns tappade går till andra allianspartier, 1% till Mp som följer med i riksframgången, 0,6% går till mitt parti och 0,6% till Svenskarnas parti. Men hela 3% av Centerpartiets tapp går till SD som får 4,1% och tar 2 mandat i fullmäktige. Jag skäms. Mycket illa, även om SD gick sämre i Mönsterås än i riksdagen och inte blir vågmästare i Mönsterås. Ser vi bara till mandaten så tappar C 3 mandat, varav S tar 1 och SD 2. Noterbart är att KD backar något och alltså inte fick någon "Chatrine"-effekt.

Därmed kan vi konstatera att Centerpartiets tapp inte blev Socialdemokraternas vinst. Både C och S måste se kommunalvalet som ett misslyckande. Centerpartiet för att man har fört en politik som frammanat ett tydligt missnöje. Socialdemokraterna för att man inte fångat upp missnöjet, utan istället förlorat röster till SD. Tittar man på distrikten så har Socialdemokraterna backat i de distrikt där SD är som starkast. Kanske kommer S att betrakta sitt nya mandat som en framgång, men när partiet bara ökar 1% och dessutom backar i de distrikt där SD är som starkast så måste det ändå betraktas som en valförlust.

MDT fick över 50 röster
Mitt parti fick 0,6%, vilket jag personligen är nöjd med med tanke på att jag jobbat ensam, inte har haft någon partikassa och fått mina småaffischer saboterade av Moderaterna. Rösterna räcker inte till fullmäktige, men det blev ändå fler röster (dryg 50) än jag räknat med. Jag hade behövt drygt dubbelt så många röster för att nå fullmäktige. Bäst lyckades jag i de centrala delarna av Mönsterås där jag fick över 1%, alltså ganska nära de nivåer som krävs för att komma in i fullmäktige. Jag tackar varmt för det förtroende som gavs mig och lovar att förvalta rösterna genom debatter och medborgarförslag. Era röster skall inte vara bortkastade. Genom den opinionsbildning och kritik jag har framfört så känner jag mig ändå delaktig i det trendbrott som nu kan ses. MDT har haft större betydelse i valrörelsen än vad rösterna återspeglar. Nu kör jag på och ställer upp igen om 4 år, men då med en riktig organisation och fler valarbetare. Då kommer vi in!

Jag vill också tacka mina politiska motståndare, även om jag fick föra debatterna ensam. Det har varit intressant och givande att granska makthavarna i Mönsterås. Och jag har gjort mitt bästa för att kombinera saklighet, skärpa och lite humor.

En kort analys av MDT:s resultat
Även om jag tycker drygt 50 röster är bra för ett litet nystartat parti så vill jag försöka förklara varför det ändå inte blev fullmäktige:

1. Människorna i Mönsteråsbygden röstar konservativt. Antingen röstar man på Centerpartiet eller så tillhör man den mer hårdföra delen av Socialdemokratin som ALDRIG ändrar sig. Att som litet nytt parti försöka få nya röster i ett så tråkigt och stelnat politiskt landskap är tufft. Därför tycker jag ändå att drygt 50 röster är en framgång.

2. I andra hand tror jag resultatet beror på att Internet och sociala medier inte fick den betydelse i valet som många hade förutspått. Vi nådde helt enkelt inte ut, saknade partikassa och nätverk för att informera på mer traditionellt sätt. De små valaffischer jag ändå satte upp i Mönsterås valde Moderaterna att klistra över med sina jätte-affischer. Odemokratiskt och ohederligt, även om just detta förfarande troligen inte spelade så stor roll för antalet röster.

3. Sverige är ett kollektivistiskt land. Att försöka driva ett litet parti ensamt fungerar inte i Sverige. Jag borde ha satsat på att få med mig folk och bygga nätverk.

Mönsterås Demokratiska Trygghetsparti har ändå haft en stor betydelse för det politiska klimatet i Mönsterås. Vi har vitaliserat debatterna. Ja, innan vi tog tag i olika frågor så fanns det ingen riktig debatt i Mönsterås. Socialdemokraterna har tagit många av våra förslag och argument och gjort till sina. Till och med Centerpartiet har snott något av våra förslag för att gardera sig. Så ett partis inflytande kan mätas efter andra mått än antalet röster. Som opinionsbildare och debattanförare har vi varit ledande i kommunen.

Så det finns ingen anledning att deppa ihop för valnederlaget. Centerpartiet har backat rejält i Mönsterås, vilket är bra för demokratin. Däremot finns det all anledning att vara bekymrad för andra aspekter av valresultatet. Ett främlingsfientligt parti i fullmäktige är en skam för Mönsterås, även om vi inte är ensamma om eländet.

Bra service
Rent valtekniskt så har kommunen skött detta utmärkt. Kommunen fördelade mina valsedlar på röststationerna, trots att de inte har skyldighet att göra det. Ett stort tack till Birgitha Lindgren på kommunkansliet som alltid varit tillmötesgående och svarat snabbt på mina frågor, även på söndagar.

Kommunalvalet i Mönsterås (9 distrikt av 9) 2006 års valresultat inom parentes.
Centerpartiet 40,7% (47,6%)
Moderaterna 5,9% (5,4%)
Folkpartiet 2,3% (1,8%)
Kristdemokraterna 3,8% (4,1%)
Socialdemokraterna 35,4% (34,2%)
Vänsterpartiet 3,7% (3,8%)
Miljöpartiet 2,8% (1,7%)
Sverigedemokraterna 4,1% (1,3%)
Mönsterås Demokratiska Trygghetsparti 0,6% (0)
Svenskarnas parti 0,6% (0)

3 kommentarer:

Eje Wadebro sa...

Vi kan göra samma analys som dig Jonny att Mönsterås kommun är ganska konservativt och man är inte mycket för förändringar. Däremot så börjar bristerna inom skolan och omsorgerna med hemsjukvården börja bli mer allmänt kända, vilket börjar slå mot centern.
För vår del saknar vi det genomslag som mp har fått på riksplanet och vi känner att demokratin i kommunen behöver vitaliseras med fler röster som tex MDT. Två mandat i kommunfullmäktige för SD tror jag inte kommer att tillföra något bra eller med någon substans. De borde inte heller kallas demokrater eftersom det förutsätter att de måste i så fall acceptera allas lika värde.

Jonny sa...

MP ökar i alla fall med ca 1%, även om det inte verkar ge utslag i mandat.

Bert sa...

Eje Wadebro skrev om SD "De borde inte heller kallas demokrater eftersom det förutsätter att de måste i så fall acceptera allas lika värde".
I så fall ska du Eje också kräva att Socialdemokrater accepterar detsamma, vilket de bevisligen inte gör.
En antidemokratisk sosse här i Mönsterås vill förbjuda partier typ SD och Svenskarnas Parti, det är ju knappast att acceptera allas lika värde och definitivt ett bevis för att personen inte omfattar demokratiska grundvärden.