5 september 2010

Mönsteråsdamerna besegrade Bodabruk med 3-1. Kontraktet säkrat!

Det blev en hel del tuffa närkamper i kvällens match mellan Mönsterås och Bodabruk.

Mönsteråsdamerna tog ikväll emot Bodabruk i en viktig match i division 4 sydöstra. I en underhållande match vann GIF till slut med 3-1 och säkrade därmed division 4 spel även nästa år.

Bodabruk tar ledningen
Matchen började med böljande spel fram och tillbaka, med ett visst övertag för GIF. Men det var Bodabruk som gjorde det första målet efter vad jag bedömde som en kommunikationsmiss mellan en back och GIFs målvakt. Ett helt onödigt baklängesmål efter omkring 10 minuter.

GIF tar över och kvitterar
Därefter tog GIF över matchen totalt och radade upp målchanser. Ofelia Medhammar prickade bland annat stolpen. Endast en viss oskärpa i avslutningarna räddade Bodabruk. Men efter 20 minuter fick GIF en straff som Ofelia säkert satte i mål. 1-1 var minst sagt rättvist i det läget.

Bodabruk kommer tillbaka
Efter en halvtimma vaknade emellertid Bodabruk till liv igen, samtidigt som GIF sjönk ihop och spelade på tok för passivt. Ingen hade nog protesterat om Bodabruk hade tagit ledningen. Ja, domaren ansåg vid ett tillfälle att Bodabruk hade gjort mål och pekade på mittcirkeln. Bollen hade dock gått över ribban, och domaren var inte sämre karl än att han kunde ändra sig. Domaren gjorde en del missar, men var å andra sidan totalt prestigelös och en härlig figur.

Nära för Bodabruk
Andra halvlek fortsatte som den första hade slutat. Och som farligast blev det i den 54:e minuten där Bodabruk kom i ett friläge. GIFs målvakt Lina Agebjörn var dock vaken och räddade GIF från ett baklängesmål. Det var ytterligare ett par lägen där Lina fick rusa ut och rädda GIF. Hon tog verkligen revansch för en viss tveksamhet vid 0-1-målet.

Två snabba Mönsteråsmål avgör
GIF vaknade så sakteliga till liv igen och fick tillbaka energin i spelet. Trots att man var tillbakapressade så spelade backlinjen resolut. Och när GIFs snabba forwards Linda Almqvist och Moa Persson började få bollar igen så blev det genast farligt. Efter 75 minuter kom så ledningsmålet. Det var Moa som fick bollen i straffområdet och fick bollen förbi Bodabruks målvakt. GIF fortsatte sedan att trycka på och i den 83:e minuten gjorde Linda helt rättvist 3-1.

Jämn match men rättvist resultat
Som helhet blev det en ganska jämn match, och det var nog för väl att Bodabruk inte fick utdelning när man pressade på. Å andra sidan spelade GIF utmärkt fotboll vissa perioder av matchen och jag tycker nog att resultatet var rättvist, även om Bodabruk kämpade på bra med extra plus till deras nr 13 som var utomordentlig duktig och dök upp lite överallt på planen.

Kontraktet säkrat för utvecklingsbart lag
I och med denna fina seger så säkrade GIF kontraktet i fyran. Och jag måste säga att laget framstår som mycket gediget trots att medelåldern måste vara låg. Tala om utvecklingsbart lag om spelarna fortsätter. Laget känns, med tanke på att tjejerna är så unga, förvånansvärt rutinerat och balanserat. Framåt har man onekligen två spetsspelare i Linda och Moa som hela tiden oroar motståndarförsvaret när de får boll. Även mittfält och backlinje såg bra ut med både tekniska lirare med spelkänsla som Ofelia, grovjobbare som Johanna Hjalmarsson och Ellen, samt en snabb och klokenkelt spelande ytterback som Johanna Lewandowski. Ja, jag kan inte laget så bra, så ursäkta om jag inte nämner alla. Alla gjorde bra ifrån sig i afton.

Får man behålla grundstommen i det här laget med nuvarande giftiga forwards, så tror jag att man kan klättra uppåt i seriesystemet inom ett par tre år. Kanske får vi se division 3 fotboll på IP igen snabbare än vad man kunde ana.