1 september 2010

Våga bryta mönstret - Mönsterås Demokratiska Trygghetsparti gör skillnad

Mönsterås Demokratiska Trygghetsparti

- vill satsa extra på barnen och skolan. (lyssna på YouTube)
- vill få bort personalbristen inom äldreomsorgen. (lyssna på YouTube)
- tycker att Oknös stränder skall förbli orörda. (lyssna på YouTube)
- tycker att ungdomarnas förslag skall tas på allvar.
- tycker att 25 år med samma parti och kommunalråd räcker. (lyssna på YouTube)
- har en budget som gör skillnad (lyssna på Youtube)

Nedan följer en fördjupning av varje punkt.

Skolan
Här kan du lyssna på vad vi vill göra på skolans område på You Tube. Nedan följer ungefär samma information som text.

Mycket av valet i Mönsterås borde handla om skolan. I 25 år har nu Centerpartiet sagt att man ska satsa på skolan. Ändå hamnar Mönsterås skolor på plats 253 av 290 kommuner när Sveriges skolor rankas. Ändå kan vi var och varannan vecka läsa i tidningen om barn som inte fått den hjälp de behövde. Och det är inte lärarnas fel, även om en representant för Centerpartiet påstod det för ett par månader sedan. Det är i första hand ett politiskt ansvar. Låt oss vara ärliga och säga att Centerpartiet inte har lyckats. Man kan misslyckas både en och två gånger och få nya chanser. Men 25 år – nej det är för lång tid. Därför behövs Mönsterås Demokratiska Trygghetsparti. Vi vill satsa 3 miljoner mer än Centerpartiet på skolan. Pengar är inte allt, men alla vi som har barn vet att det ändå betyder en del. Och det är nog så viktigt om man vill få fler personal och mindre klasser. Jag tycker barnen är värda det. Om du vill bidra till att öka tryggheten för skolbarnen i Mönsterås så är Mönsterås Demokratiska Trygghetsparti ett bra val.

Äldreomsorgen
Vår politik för äldreomsorgen på YouTube. Nedan som text.

Den äldre generationen har byggt Sverige. De förtjänar en trygg och fin ålderdom. Nyligen riktade Socialstyrelsen skarp kritik mot ett äldreboende i Mönsterås då det hade personalbrist. Ibland har de äldre inte heller fått frukost förrän kl 11.00. Ändå vägrar Centerpartiet att utöka personalstyrkan. Ren prestige och småländsk bonnsnålhet. Istället överlåter man allt på den redan stressade personalen. Och så påstår Centerpartiet att personalen är kommunens viktigaste resurs. Mönsterås Demokratiska Trygghetsparti vill satsa två miljoner mer än Centerpartiet på äldreomsorgen. Mönsterås Demokratiska Trygghetsparti tycker att de äldre och personalen är värda detta tillskott. Mönsterås är en rik kommun, så de pengarna finns redan, om man bara vill öppna skattkistan.

Oknö
Vår politik för Oknö på YouTube. Nedan som text.

När fritidsbyn Oknö skapades på 1950-talet så var tanken att alla skulle få njuta av ön. Visst fanns det även privata stugor, men grundtanken var att Oknö är till för alla. Idag är det annorlunda. Oknö har under Centerpartiets 25 år vid makten så sakteliga förvandlats till en villaförort. Det värsta är att Centerpartiet nu vill skapa tre nya strandnära tomter på Lillön. Mönsterås Demokratiska Trygghetsparti säger nej till detta. Vi vill rädda och rusta upp Oknös stränder så att alla får njuta av den underbara ön. Det senaste är att man dessutom chockhöjer tomthyran för dem som redan bor på Oknö. För en normaltomt handlar det om bortåt 10 000 kr mer om året. Detta vansinne måste få ett slut.

Demokratin
Vår syn på demokratin i Mönsterås på YouTube. Nedan som text.

Roland Åkesson må vara hur duktig och trevlig som helst. Men 25 år vid makten är inte bra för en demokrati. 1. Med tiden riskerar man att inte kunna skilja på partiet och kommunen. Makten cementeras. Informella kontakter frodas och det blir till slut viktigt att känna rätt personer i kommunalhuset. 2. Centerpartiet har under sina 25 år vid makten varit duktiga på att måla upp en bild av det perfekta Mönsterås. Denna perfekta fasad påverkar hur man tar itu med problem. Alla förvaltningarna vill leva upp till den perfekta bilden och tar därför inte itu med de problem som finns förrän det är för sent. Det har till och med gått så långt att inte alla vågar säga vad de tycker på sina arbetsplatser. 3. När ett stort parti har makten under lång tid leder det ofta till att debatterna tystnar, särskilt om man betonar samförståndet för mycket. Så har skett i Mönsterås. Och så har vi väl alla hört om oppositionens motioner som ibland försvinner eller får vänta i flera år innan de tas upp.

När Centerpartiet kom till makten 1985 så hade sossarna styrt ungefär i 25 år i Mönsterås. Då var det bra att det blev maktskifte. Nu har Centerpartiet styrt lika länge. Dags för maktskifte igen. En röst på Mönsterås Demokratiska Trygghetsparti är en röst för en frisk demokrati.

En budget som gör skillnad
Några ord om budgeten på You Tube. Nedan som text.

Mönsterås har en budget på omkring 600 miljoner kr. Men visste du att det bara skiljer 1,6 miljoner mellan alliansens och de röd-grönas budgetförslag? Mönsterås Demokratiska Trygghetsparti skiljer sig från alliansen med hela 5 miljoner. Pengar som går direkt till skolan och äldreomsorgen.

Ett längre valtal finner du här.
Våga bryta mönstret för Mönsterås bästa! Valsedlar finns i varje vallokal redan nu!
Tack för Ditt förtroende!

J Nilsson, Mönsterås Demokratiska Trygghetsparti

14 kommentarer:

Bert sa...

Två miljoner mer till äldrevården i Mönsterås Kommun skanderar du, det är säkert som att jämföra med en spottloska i mönsteråsviken.
Jonny, var gärna mer konkret. Hur många fler heltidstjänster innebär dessa två mille.

Vad det gäller tomthyran på Oknö så är den sjukt låg.
Jämför tomthyran på Oknö med säsongskostnaden(ca 10000 sek)för att ställa upp en husvagn på en camping så inser du säkert att en höjning är helt i sin ordning.

Jonny sa...

2 miljoner borde räcka till bortåt fyra tjänster. Man kan tänka sig en samordnare för att avlasta golvpersonalen och så 3 nya tjänster på de äldreboenden som har personalbrist. Tror inte man skall förakta detta.

Vad jag har förstått så för regeringen en bostadsskattepolitik som gör det billigare för villaägare på Lidingö och liknande moderatreservat, medan det blir dyrare på platser som Oknö. Mönsteråscentern har dock inte gjort något för att mildra konsekvenserna. Från 5000 kr om året till 15 000 kr i hyra är ju ändå en orimlig höjning på så kort tid det handlar om.

Bert sa...

Tja, fyra heltidstjänster är ju alltid något, men inte kan de göra annat än en marginell skillnad.
Från vilka verksamheter har du tagit de fem miljonerna?
Hur mycket skulle en verkligt bra äldrevård kosta enligt dig, en äldrevård där inga som helst brister accepteras.

Kan du tänka dig att höja kommunalskatten och då öronmärka dessa skatteintäkter för just äldrevården.

Du tycker alltså att Oknömoderaterna ska få fortsätta att sko sig via skattesubventionerad tomthyra.

Jonny sa...

Nog tror jag 4 tjänster skulle underlätta en hel del. Eftersom Mönsterås Kommun har gått med flera miljoner plus under flera år, så borde det gå att tillföra de miljoner det handlar om utan några problem. Man får gå ner på förvaltningsnivå och se var överskotten har funnits (med undantag av skolan). Jag kan inte svara på vad en högkvalitativ äldreomsorg skulle kosta. Jag är ju ny i politiken. Man får börja med att lösa de mest akuta personalbristproblemen och samtidigt jobba på kvalitetssäkring. Sedan får man utvärdera med jämna mellanrum. Skattehöjningar tror jag inte på. Bara som en sista lösning.

Oknömoderater...nåja det bor nog en och annan Svensson också där ute. Inte är det väl rättvist att rikemoderaterna på Lidingö ska få bo billigare medan relativt normala inkomsttagare skall få chockhöjda tomtarrenden på Oknö. Stockholmsmoderaterna styr. Att Oknö sedan aldrig borde ha blivit så anpassat för året-runt-boende är en annan sak. Men kommunen vill ju att folk skall köpa loss sina tomter och bosätta sig där ute för gott så att kommunen får nya skatteintäkter.

Bert sa...

Det är bara att konstatera att ditt politiska program i stort är detsamma som Centerns.

Jo, nog bor det en och annan "Svensson" där ute på Oknö, bla en lokalpolitisk känd sosseSvensson som när det gäller den egna ekonomin är mer moderat än de mest kända rabiata moderaterna.
Kan säkert vara av den orsaken att tomthyran har varit så absurt låg.

Anonym sa...

Genom att höja tomthyran vill kommunen påtvinga att sommarstuge-/villaägarna köper loss sina tomter - gör en enkel nuvärdesberäkning på detta så ser du effekterna i balansräkning - inte o-logiskt snarare klokt. Hyrorna har väl tidigare varit för låga.

Vad gäller din jämförelse med Lidingö är den svår att förstå då det inte finns tomträtter att hyra eller att arrendera. Att köpa en tomt på Lidingö kostar i runda svängar 3-4 miljoner utan hus (bygga ett likadant hus på Lidingö eller Oknö kostar väl ungefär lika mycket). Så hur kan det bli dyrare på Oknö? Slutligen, vad menar du med att Stockholmmoderaterna styr? Jag trodde att Mönsterås kommun kontrolleras av centern...

Förvirrad

Jonny sa...

Bert: Jämfört med de röd-gröna så står jag långt ifrån Centerpartiet. Jag har ett par punkter till på programmet som jag snart släpper som ligger en bit ifrån Centerpartiet.

Anonym: Om jag har förstått saken rätt så är det regeringen (Stockholmsmoderaterna) som har valt att beskatta mark mer än byggnader, vilket har lett fram till den här situationen. Då blir det billigare för husägare på Lidingö, men dyrare för dem som arrenderar tomt, eftersom kommunen har fått ökade utgifter för marken. men kanske kunde centerpartiet ha löst det på annat sätt. Det verkar så enlgit den där juristen som var med. Klokt eller ej...de som arrenderar tomt på Oknö verkade inte tycka att det var klokt. Och den som berörs av ett beslut borde få inflytande.

Bert sa...

Jonny skrev, "en bit ifrån", oftast är det ju närmsta grannen som bor en bit ifrån och grannar ska man ju håll sig väl med enligt svensk tradition.
Så, Jonny dina ännu ej släppta valfrågehemligheter är säkert bara en variant av centerns dito inlindade i värdelöst presentpapper.

De som arrenderar mark på Oknö agerar givetvis enbart utifrån privatekonomiska själ. Helst skulle de ju vilja få betalt för att de ockuperar dessa markområden.

Jonny sa...

Oknö borde aldrig ha blivit en plats för året-runt-boende som det har blivit. Men nu när det har blivit så, så är det ju svårt att vrida klockan tillbaka. Man kan ju inte vräka undan folk och riva hus. Att chockhöja arrendet med 300-400% känns inte ok, inte ens om arrendet kan betraktas som lågt i utgångsläget.

Anonym sa...

Det här problemet med tomträttsavtal finns nog på många ålatser i Sverige.
Man har skrivit avtal som varit alldeles för långa över tid..t.ex 25-30.
Idag är avgifterna för låga i förhållandet till marknadsvärdet.

Hur man vrider o vänder på sig så är ändan bak.....man får konstatera att man haft ett bra avtal under många år och får vara glad för det./Robert

Jonny sa...

En unik världshändelse: Bert och en socialdemokrat har samma ståndpunkt.

Bert sa...

Så hemskt, men ändå sant! En grov plump i protokollet, fan också!

Om nu Robert blir kommunalråd så lär tomthyran på Oknö knappast bli föremål för ens den minsta uppjustering då han själv är part i målet.
Han sosse-Robert vill givetvis också hålla sig väl med sina moderatgrannar(Moderater:de nya islamisterna) där ute på gräddhyllan, då inte minst pga säkerhetssjäl då islamister är mycket våldsbenägna.

Anonym sa...

Hej Jonny
Hur kommer du ut med ditt budskap merän på bloggen?
Hur ska personer som inte läser din blogg,och inte har tillgång till dator få reda på att du finns?
Kanske en blänkare i Strandabladet?eller i någon annan lokal tidning.
//Thommy Johansson

Jonny sa...

Thommy: Östran gjorde en stor intervju för ett tag sedan på Mönsteråssidan. Jag har också skrivit en debattartikel i Barometern/OT, delat ut reklamblad och satt upp småaffischer. Tyvärr har jag ingen partikassa som tillåter något annat. Annars hade Strandabladet varit bra. Men du har helt rätt i att jag nog inte når ut riktigt som jag borde.