11 oktober 2010

Hälsning från Mönsterås

Hög tid för några vykort igen! Låt oss titta på ett par flerbildsvykort från två olika tider. Vad väljer man att visa? Alla bilder blir större om man klickar på dem.


Här har vi ett vykort från 1960-talet eller möjligtvis från början av 1970-talet. Ett typiskt "flytta hit"-kort, mer än ett "kom hit och semestra"-kort. Överst till vänster den relativt nybyggda Parkskolan; självklart något en kommun vill skryta med. Därefter följer den vackra hembygdsgården, låt vara att ett halvt träd hamnat i förgrunden mer än själva huset. På nedre raden visas Åsevadsgatan där modernt möter gammalt - det nybyggda varuhuset Domus och den gamla rödmålade handelsboden längre upp i gatan. Notera att man inte valde en vy från Storgatan, utan Åsevadsgatan. En intressant förskjutning. Notera även bilarna - till höger först en blå bubbla med nosen som vore det vänstertrafik, men bakom denna en vit Volvo parkerad som vore det högertrafik. På vänster sida ser man en folkvagnsbuss i högertrafiksläge. Den avslutande bilden visar kommunalkontoret. Även här har man lyckats få ett träd som dominerar bilden istället för huset. Valet av hus är ändå intressant. Varför väljer man att visa kommunpamparnas hus på ett vykort? Något att fundera på. I mitten längst upp har man för säkerhets skull klämt in kommunvapnet. Less is not more.


Nästa hälsning från Mönsterås bör vara från 1980-talet. Även här möter gammalt nytt, men här tycker jag man har lite mer semesterkänsla och mys. Inga skolor eller kommunalhus här. Istället får vi en klassisk bild från den mysiga Storgatan. Notera skylten som visar att Bingbergs järnhandel ännu fanns. Notera även den vackra damen på bänken bland de vackra blommorna. Därefter följer en liten bild på kyrkan, ett par Oknövyer, en hamnbild och så en gråsten med Carl Boberg i fokus.


Här ett större vykort som jag först trodde var en exakt förstoring av ena bilden i vykortet ovan. Men en närmare granskning visar på vissa skillnader som ni säkert upptäcker själva.

Inga kommentarer: