4 oktober 2010

Inte fler böcker i det nya biblioteket - men flera förbättringar


Ritning över det nya bibliotekets entréplan där den offentliga delen kommer att inrymmas. Det lär inte få plats fler böcker än i dagens bibliotek, men det blir flera andra förbättringar. Klicka på bilden för större format.

Samma antal hyllmeter som idag
Om några månader påbörjas bygget av det nya biblioteket i Mönsterås. Ritningarna finns sedan länge att beskåda. Jag tog mig en titt på entréplan som blir den offentliga delen och slogs av att bokdelen ser förvånansvärt liten ut. Jag frågade kulturchef Carina Eskelin hur stor bokavdelningen blir i förhållande till nuvarande bibliotek som ju har böcker på två våningsplan. Carina meddelar att det blir några hyllor färre i det nya biblioteket, men att man räknar med samma antal hyllmeter som idag. Någon ny och hårdare gallringspolicy än idag räknar hon inte med ska behöva införas.

Ingen tillväxtpotential
Det nya biblioteket kommer således inte att rymma fler böcker än det nuvarande, vilket kanske kan förvåna då utrymmesbristen i nuvarande bibliotek även gäller böcker. Det kommer hela tiden nya böcker och för att slippa gallra för hårt så trodde jag att det nya biblioteket skulle möjliggöra en viss utökning av boksortimentet. Biblioteket köper ju in några (några hundra?) böcker varje år och den lösning som nu föreligger borde ju då innebära att man måste gallra bort motsvarande antal. Risken finns förstås att biblioteket därmed enbart kommer att tillhandahålla de böcker som just för tillfället är populära, dvs anpassa sig till marknadens nyckfulla svängningar. Bibliotekets gamla uppgift att vårda en kulturskatt lär förminskas och får väl överlåtas på större bibliotek.

Flera vinster om man ser till helheten
Trots detta måste man se till helheten, och då ser det nya biblioteket verkligen fint ut. Låt mig få nämna några uppenbara vinster.

1. Miljön kommer förstås att påtagligt förbättras både för besökare och personal. De skiftningar mellan 15 och 35 grader som finns i dagens hus kommer att försvinna.

2. Magasinet kommer att finnas tillgängligt för allmänheten i samma hus som det ”vanliga” biblioteket. Låt vara att man kommer att gallra bort mycket av dagens barackmagasin innan flytten. Ändå ett stort plus.

3. Det nya biblioteket blir handikappanpassat. Dagens bibliotek är ju en mardröm i det avseendet.

4. Personalen får äntligen riktiga kontor och ett vilorum.

5. Tidningar kan läsas redan vid entrén.

6. Huset verkar också få någon slags salong/aula, läsrum och utrymme för släktforskning. Salongen förstår jag just nu inte riktigt poängen med. Hade nog hellre satsat på utrymme för böcker. Men om den verkligen kommer att användas för föreläsningar etc, så kan det nog bli bra.

7. Det blir ett särskilt sagorum för barnen.

Sammanfattningsvis ser det ut att bli ett modernt användarvänligt bibliotek.

2 kommentarer:

Eje Wadebro sa...

Ja äntligen är ett nytt bibliotek på väg på rätt plats. Här fanns vilda idéer var det skulle ligga, allt ifrån nere vid hamnen, vid Parkskolan där det inte finns någon plats och som utbyggnad av det befintliga biblioteket. Det senare som en ful utbyggnad av det historiska tingshusbyggnaden. Dessutom skulle parken förstöras och det var faktiskt några som trodde på det förslaget.
Nu kanske vi kan få ett kulturellt campus med Centralskolan jämte,som kulturhus apropå platsbrist för musik och utställningar mm.
Vi var några stycken som tyckte mycket tidigt tyckte att den förslagna platsen var den riktiga.

Jonny sa...

Ja, kommunalrådet uttalade sig inledningsvis varm för en utbyggnad av Tingshuset och föregrep därmed kommande utredning, samtal med personal och politiska kompromisser.

Själv drömde jag om ett bibliotek i hamnen, men insåg tidigt att det skulle bli ekonomiskt omöjligt. Nuvarande alternativ är utmärkt även vad gäller läge. Och det var väl Miljöpartiets linje från början.