23 oktober 2010

Mönsterås i konsten - del I


Mönsterås kyrka och kyrkogård 1863 efter tavla av Stanislaus Leczinsky. Notera de vackra grindstolparna som jag tror togs bort vid 1800-talets slut. Mellan stolparna fanns ett kreatursgaller så att de grisar som gick fria på köpingen inte skulle ta sig in och böka upp gravarna. I övrigt ser det onekligen lite ödsligt ut i parken jämfört med idag, kanske beroende på att marken nyttjades som kyrkogård. Även intressant att se Köpingens hus, bland annat tycker jag mig se de två små hus som idag utgör Byxshop.

Mönsterås före kameran
Det äldsta kända gatufotografiet från Mönsterås är från 1870-talet. Det betyder inte att vi svävar i total ovisshet om hur Mönsterås såg ut före kamerans tidsålder. Kartor med textbilagor från 1726 och framåt visar bebyggelsens utbredning relativt detaljerat. Vidare ger mantalslängder och husförhörslängder besked om vilka som bodde i Mönsterås. Domböcker, sockenstämmoprotokoll och brev kan också ge intressanta glimtar från köpingen. Det hände också att utländska resenärer beskrev Mönsterås när de kom hit och stannade över natten. Men så har vi också en och annan tavla och teckning. Som exempelvis den jag visar ikväll.

Stanislaus Leczinsky
Bilden ovan är en kopia av en förkommen tavla som en gång gjordes av konstnären Stanislaus Leczinsky på 1860-talet. Tavlan finns i två kopior – en av E. Angelin från 1933 (den ovan) och en av John Sjöstrand (som även har ritat människor i bilden).

I Mönsterås är han kanske ändå mest känd för en fantastisk panoramamålning över Mönsterås från sjösidan, signerad 1863. Denna tavla tänkte jag återkomma till vid ett annat tillfälle, då den förtjänar ett eget inlägg. Vidare har han gjort en liten oval teckning med motiv från norra torget och Modéers handelsbod från 1862. Originalet är väldigt otydligt, men Hugo Lundgren har målat en kopia som jag själv köpte på Tradera för något år sedan.

Stanislaus stamfader lär ha inflyttat från Livland vid 1600-talets slut. Själv var han född 1821 i Vesterhajde socken på Gotland. Han avled den 22 juni 1868 i Mönsterås församling.


Liten del av tavlan som visar Mönsterås från sjösidan 1863. Båtarna ligger i området där bussgaragen/lokstallet och Mönsterås Bostäders nya hus ligger idag. Till vänster del av Kuggås. Jag tror också att man ser det gamla Tingshuset (dagens bibliotek) skymta där bakom. Jag återkommer till färgversionen av denna tavla.


Stanislaus självporträtt.

Litteratur:
Molin, Harry- Konstnären Stanislaus Leczinsky, i: Stranda 1985-1986.

I Personhistorisk Tidskrift 1929 finns en utredning om släkten Leczinsky.

Inga kommentarer: