13 oktober 2010

Oknö i Expressen 1955


Oknö stugby uppmärksammades i Expressen 1955. Jämför gärna det skogsrika flygfotot som Expressen visade 1955 med ett nutida. Klicka på bilden för större format.

Oknö stugby (Törnrosas ö) i Expressen 1955
1955, 5 år efter invigningen, uppmärksammades stugbyn Oknö i Expressen. Av någon förunderlig anledning kallades Oknö för ”Törnrosas ö”. Jag har aldrig tidigare hört det uttrycket om just Oknö (men enligt en kommentar kan det syfta på Karolina Karlsson som ju sägs ha sovit i 32 år. Och så måste det förstås vara). Stugbyn var när den lanserades som kommunal stugby den första och största i sitt slag. Så uppmärksamheten var på intet sätt missriktad.

Flygfoto
Tyvärr var artikeln för stor för att kunna scannas, så det fick bli ett mobilfoto. Huvuddelen av uppslaget består av ett flygfoto av Oknö, där man har skrivit in semesteröns olika delar. Förvånande för mig har man placerat en golfbana vid restaurangen, men det kanske låg en sådan där i början. Vidare kallas dagens familjebadplats för idrottsplats.

35 kr per vecka
Några småbilder på stugor får läsaren också se. Vi får där veta att en liten stuga kostade 35 kr i veckan att hyra och att ”barrskog runt stugorna gör luften underbart frisk.” De större stugorna kostade 56 kr per vecka.

Tvingades tacka nej till fler än 6000
Längst ner till höger finns förstås kommunalkamrer Viktor Lund med på bild. Stugorna visade sig vara väldigt eftertraktade. Drygt 2000 gäster kunde man ta emot varje sommar, men över 6000 tvingades man säga nej till. Kommunen hade betalat 650 000 kr för stugön och räknade med att ha fått tillbaka allt före 1960.

10 affärsmän delade på Oknöboden
I den vänstra spalten kan man läsa om de 10 affärsinnehavare som hade gått ihop om snabbköpet Oknöboden. De tio var färghandlare Hugo Wall, charkuterist Åke Johansson, bokhandlare Nils Johnson, tobakshandlare Margareta Svensson och specerihandlarna Erik Asplund, Birger Danielsson, Carl Carlstedt, Gösta Engström, Georg Adolfsson och Gösta Sundin.

3 kommentarer:

Andy sa...

Var det inte någon som "sov" i 24 år på Oknö? Därav Törnrosas ö kanske?

Jonny sa...

Just ja! Lina Karlsson som somnade 1875. Hon dog visst 1950, samma år som Oknö invigdes. Så måste det hänga ihop!

Anonym sa...

Hej Jonny! Golfbanan låg till vänster hitom restaurangen.Jag kommer ihåg när jag och mina förldrar spelade där och bollen hamnade i en enbuske,när den hämtades låg det ett 25-tal enkronor där.vi blev genast golfproffs. Håkan.