14 oktober 2010

Björn Olsson - vila i frid

Det var med stor bestörtning jag häromdagen emottog sorgebudet att Björn Olsson har gått över till andra sidan. Jag träffade Björn första gången hösten 1986 efter att jag slutat gymnasiet och blivit arbetslös. Jag placerades då i något som hette ungdomslag och Björn blev min kontaktperson. Det hände att folk krånglade med mig och min arbetskamrat, men Björn trädde alltid upp till vårt försvar. Sådant glömmer man inte.

Sedan skulle det dröja nästan 20 år innan jag träffade Björn igen. Jag hade blivit arbetslös och han blev min arbetsförmedlare. De få myndighetspersoner jag mött tidigare i livet hade aldrig visat någon som helst förståelse eller respekt för min person. Med Björn var det annorlunda. Där mötte jag genast respekt och ett genuint intresse. I Björn mötte jag framför allt en diskussionskamrat som tog sig tid att diskutera den senast lästa boken, en intressant teori eller en skiva som vi båda råkade ha i skivsamlingarna. När man gick ut från Arbetsförmedlingen kände man sig betydligt bättre till mods än när man kom dit.

Sedan fortsatte jag att ha kontakt med Björn. Ibland träffades vi på IP när GIF spelade fotboll. Björn följde också min blogg med stort intresse och kom ofta med förslag på nya ämnen och artiklar. Björn bidrog själv med en berättelse från snökaosåret 1979.

Jag tillhörde inte Björns närmaste krets, och tankarna går till familjen, men jag tror inte jag är ensam om att ändå känna tomhet och saknad just nu. Respekten för varje människa, engagemanget och det trevliga bemötandet – Björn var en mycket god människa och kamrat.

Vila i frid!

7 kommentarer:

Anonym sa...

Det var väldigt tråkigt att höra !
Trots att jag flyttat från Mönsterås sen många år så kommer jag ihåg Björn väldigt väl.

Jag har idrottat en del och även tillbringat tid på fritidsgården Solhem, i bägge dessa sammanhang så träffade man nästan alltid på Björn.
Vad man speciellt minns är att han var nästan alltid på gott humör och skämtade och höll låda.
Och som sagt en av de som man fortfarande minns väl.

Mina tankar går till familjen/Robert

Anonym sa...

Jag kommer speciellt minnas honom på våra hemma matcher på Ip och även som en trevlig människa på arbetsförmedlingen han var alltid så skojsamm när man möte honom .

Villa frid Björn :(

A.B

Jonas sa...

Jag bor heller inte kvar i köpingen (flyttade 95) men var "hemma" för att gå på marken för ett par veckor sedan och då hejade jag på Björn. Beskedet om hans bortgång har tagit mig hårt. Björn hjäplte även mig innan jag for i väg och pluggade. Björn var en genuin människa med empati och utstrålade positiv livsanda! Tyvärr gick han bort alldeles för tidigt. Tankarna går givetvis till hela Björns familj men även till alla Mönsteråsare som förlorat en profil och medmänniska

/Jonas

Max sa...

Har kännt Björn sen man var liten pöjk. Han är en ikon i Mönsterås! En person som alla i Mönsterås känner och har något gemensamt ihop!

Det var en person med glöd i själen!

Maria Olsson sa...

Tack Jonny för de fina orden om Björn.
Maria, Victor och Filip.

BigUnit sa...

I’m deeply saddened to hear the news about my long time friend Bjorn Olsson.

It is hard to believe.

Bear was always a friend and role model to me. He helped me along the way countless times when we played basketball for Monsteras.
...
We had some great times back then and continued to communicate over the years via email, Christmas cards, and Facebook.

Bjorn's Facebook profile picture was taken by me in Monsteras 28 years ago.

Bjorn was the nicest and most down to earth person I ever knew.

I and my family’s deepest condolences go out to Maria, Bjorn's entire family and his endless list of friends.

I share all this with a heavy heart,

- Brian Clark

Filip Olsson sa...

Jag kommer ibland tillbaka till det här inlägget. Tack för att du skrev det.