5 januari 2011

Inga Sverigedemokrater i nämnderna

När jag läste igenom protokollet från det senaste kommunfullmäktigemötet i Mönsterås den 13 december 2010, så noterade jag att ingen Sverigedemokrat verkar ha valts till någon kommunal nämnd. Jag har läst den delen av protokollet flera gånger. Kan jag ha missat någon ändå? Jag tror inte det.

Jag sympatiserar ju inte med SD, men nog är det ur demokratisk synvinkel något underligt att kommunens fjärde största parti inte är representerat i någon nämnd. Mindre partier som MP, FP och KD finns ju med i nämnder.

Det är ju kommunfullmäktige som väljer ledamöter till nämnderna, och man kan fråga sig om de andra partierna medvetet har stängt SD ute, eller om SD inte ville vara med. Båda alternativen torde ur demokratisk synvinkel vara ytterst tveksamma. Det måste jag tillstå hur illa jag än tycker om SD:s idéer.

4 kommentarer:

Andy sa...

De andra mindre partierna har fått sina platser av c, därför är det t.ex. fler sossar än centerpartister i kommunstyrelsen?

D.S. Ernst sa...

Om jag har förstått det hela rätt kan det tillgå så att redan befintliga ledamöter enkelt kan utestänga nya partier från att få sin rättmätiga del av valresultatet! Nu är jag inte insatt i politikens regler, och att korrigera mig och/eller förklara det hela för mig vill jag att någon av er upplysta gör!

Jonny sa...

Det enda jag vet är att kommunfullmäktige utser nämndernas ledamöter. Det borde betyda att de största partierna bestämmer mest. Nu brukar det väl höra till god ton att även små partier blir representerade i någon nämnd så att de i någon mån återspeglar valets maktförhållanden. För SD blev det alltså inte så. Varför vet jag ännu inte. Kanske vet någon annan detaljerna.

Eje sa...

Sedan gammalt sker representationen i kommunfullmäktige och till styrelser och nämnder på två sätt.Till kommunfullmäktige sker alltid utifrån valets röstetal och enligt ett beräkningssätt som ska ge hyfsad fördelning. Kommunen har 49 platser i kommunfullmäktige. Men till nämnder sker det på ett helt annat sätt. Utifrån den valda representationen i kf så blir det alltid någon form av teknisk valsamverkan där olika partier kommer överens om att samverka. Utifrån dessa gruppers storlek fördelas platserna i nämnderna, som är begränsade i antal.
Väljer sedan partierna att samverka taijt hamnar som detta fall SD utanför. Detta kan även gälla andra partier.