5 januari 2011

Mönsterås har förlorat timingen - lever farligt på gamla meriter

Mönsterås arbetsmarknad gör mig orolig
Både Barometern/OT (sidan försvann plötsligt från nätupplagan på eftermiddagen) och Östran/Nyheterna rapporterar idag att det går bra för Be-Ge Stece igen. Det är förstås väldigt roligt. Samtidigt finns det något med arbetsmarknaden i Mönsterås som gör mig orolig. Jag ska förklara hur jag tänker.

Perfekt timing
Ser man bakåt i historien så ser man att det som har kännetecknat Mönsterås under framgångsperioder är den perfekta timingen. När Mönsterås blev stad 1604 så hade Sverige en kung som var positivt inställd, samtidigt som vi i Svante Bielke hade ett riksråd som stod kungen nära. Rätt person vid rätt tillfälle. På 1800-talet blev Mönsterås egen köping under en tid då framgångar baserades på trävaror och skeppsrederier. Detta gav Mönsterås några framgångsrika decennier.

De första årtiondena av 1900-talet präglades dock av stagnation. Mönsterås lyckades inte fånga upp industrialiseringen (även om vi förstås hade några industrier) och blev ett sovsamhälle. Efter andra världskriget lyckades dock Mönsterås ännu en gång fånga tiden. Vi var med skapandet av Oknö camping och stugby ledande i landet med att utveckla den moderna inhemska turismen som satte fart efter andra världskriget när familjerna fick mer pengar i plånboken. Vidare fick vi flera industrier att etablera sig just här när Sverige var som mest expansivt, bland andra Stece och Mönsterås bruk.

Mönsterås framgångar bygger på gammalt koncept
Problemet idag är att Mönsterås framgångar ännu bygger på ett industrikoncept som såg sin glans dagar mellan 1950 och 1975. Genom en kombination av tur och skicklighet har vi ännu kvar Stece och bruket som dominerande arbetsgivare, men det varar förstås inte för evigt. Det räcker med att se hur det har gått i Fliseryd.

Förlorad timing
Mönsterås ställning idag bygger alltså i mycket på en industriell epok som är på väg att försvinna. Bruksmentaliteten skapar en förrädisk trygghet som minskar behovet av kreativitet och innovationer. Därför är det allvarligt att Mönsterås har förlorat den där känslan för rätt timing. Mönsterås har de senaste årtiondena inte lyckats haka på utvecklingen inom IT, tjänstesektor och turism (med något undantag), samtidigt som nyföretagsamheten är långt under riksgenomsnittet. Detta är MYCKET allvarligt. Inom miljösektorn har man kanske ambitioner, men frågan är hur det lyckas och hur många jobb det kan ge.

Akut behov av nytänkande
Hur länge kan Mönsterås leva på det borttynande industrisamhällets grund? Desperata fantasier och utspel om häxparker ger ingen mat på bordet. Idén med en ny industri- och företagspark vid Kronobäck var också ett barn av industrisamhället och vi ser ju alla hur det har gått. Mönsterås kommun är i akut behov av realistiskt nytänkande. Vågar man så finns det kanske ännu en chans.

5 kommentarer:

Eje sa...

Jonny, du får ursäkta mig att jag inte kan låta bli att kommentera en massa inlägg. Men det du tar upp är en viktigt sak för Mönsterås kommun. Frågan hur arbetsmarknaden ska utvecklas med ett nytänkande.
Ett exempel på vad felet ligger har jag fått genom hur kommunledningen behandlade vårt förslag skapa samverkan mellan besöksnäringarna. Förslaget avfärdades med rad konstiga bortförklaringar som är protokollförda och kan granskas av var och en. Bakom vårt förslag låg en rad exempel från andra kommuner och lyckade besöksnäringar.
Vad är då felet? Två saker: dels att näringsutvecklingen hanteras av en liten grupp personer och det andra är att det får inte finnas några andra med goda idéer. Särskilt om det kommer från annat parti. Framtiden ser inte så ljus ut här och någonstans måste man börja. Ett tidigare förslag är att skapa en grupp kompetenta personer för idéutveckling och som står fristående från fri från partipolitisk styrning. Sådana finns i flera kommuner. Vyerna måste vidgas.

Jonny sa...

Jag uppksttar dina kommentarer. Inga problem alls.

Andy sa...

Eje - det är inte så att jag inte håller med dig, men... För det första anser jag att Mönsterås Kommuns besöksnäring är så näringsfattig pga det faktum att man, som Jonny beskriver, varit en arbetarkommun alldeles för länge. Man har alltså genom att bli 'Sveriges bästa företagarkommun' vant folk vid skruvar och muttrar i stället för mjuka värden. Som en följd av detta har en protektionism infunnit sig där tätorterna har blivit mer rivaler än samarbetspartners. För det är just detta som krävs för att man ska bli framgångsrik inom besöksnäringen. T.ex. anser jag att man ska se det positiva i att ha inte en, utan två chokladfabriker! Istället skapas klyftor mellan samhällena, något vi såg senast på Handelsportalen. En bra idé, som tyvärr kommer att gå åt pipan. Slutsats: Innan vid betalar folk för att skapa projekt man ska samarbeta kring, måste attityder bland de som ska samarbeta förändras.

Eje sa...

Mitt resonemang har inte kommit som en blixt från en klar himmel.
Utan utan genom ca fyra års besök på olika platser i Götaland genom kurserna naturupplevelseguidning vid Linneuniversitetet.På de olika platserna har företagarna för bl.a. ekoturism och andra besöksnäringar förklarat hur man arbetar och fått framgång. Och nyckeln är samarbete och god kvalitet på sina tjänster.
I ett eget projekt om guidning med EU-bidrag har jag tittat på Mönsterås kommuns möjligheter att ta fram nya natur- och kulturplatser för besökare. Och här finns mer än man tror det gäller bara ta fram berättelserna. Detta i kombination med samverkan mellan besöksnäringarna, kanske paketlösningar och mycket annat.
Från kommunens sida har man glömt inlandet med vattendragen.
Vid en träff 7 april 2009 med ett antal utövare av besöksnäringarna fanns ett stort intresse för utveckling och samverkan. Tyvärr finns inget kommunalt intresse.
Oavsett detta kommer vi i guidegruppen arbeta vidare och har även påbörjat ett annat särskilt projekt under våren 2011.
Håller med att attityder måste ändras.

Anonym sa...

Kalmar län är ju avfolkningsbygd. Det är dags att inse det. Med ett kommunalråd som är så naiv att man tror på en häxpark med en miljon besökare kan det bara sluta i katastrof se bara på företagsparken i Kronobäck. Han tävlar med Kalmars kommunalråd l naivitet med Fanerdun och fågelboet. Det blir väl några fylleresor till Holland och Kina.