10 januari 2011
Storgatan 52 – Vävboden, Pepita och Lundgrens
Ett av de äldsta korten på det hus som idag hyser Vävboden på Storgatan i Mönsterås. Bilden är från 1890-talet då Axel Lundgren hade en affär i huset. Notera lyktstolpen vid gatan. Klicka på bilden för större format.
Vävbodens hus
Strax norr om den Modéerska handelsgården ligger idag Vävboden. Huset ser gammalt ut, men dess nuvarande omfattning verkar det ha fått omkring 1890. En mönsteråskarta från 1885 visar nämligen att huset då såg annorlunda ut med gaveln ut mot Storgatan. Gamla foton från 1890-talet visar att huset då hade blivit bredare, vilket kartan från 1917 bekräftar. Huruvida det handlade om ett helt nytt hus eller om en utbyggnad vet jag inte, men jag får intrycket att man har byggt till en del åt söder mot det Modéerska huset. Kanske kan skorstenens placering till höger också tyda på att huset en gång var smalare. (Skorstenens annorlunda placering idag gör mig förbryllad).Om det handlar om en utbyggnad så kan större delen av huset vara betydligt äldre än 1890-talet.
Gavelhuset
Det lilla gavelhuset som syns på kartan 1885 återfinns även på kartorna från 1872, 1862 och 1852. Huset torde ha byggts någon gång mellan 1813 och 1852 eftersom det inte finns med på kartan 1813.
Det stora huset inne på tomten
Med på kartan 1813 finns däremot ett betydligt större hus som låg längre in på samma tomt och som finns kvar än idag. Man kan tänka sig att det stora huset var bostadshus, medan gavelhuset som sedermera byggdes ute vid vägen fungerade som handelsbod.
Första huset låg bredvid norra tullstugan
På äldre 1700-talskartor fanns inte det stora huset inne på tomten, utan ett annat långt hus utmed vägen lite längre norrut. Detta hus anges 1726 vara ett av fyra nybyggda hus som egentligen låg utanför den egentliga köpingen på Åsevads ägor. Huset låg nästan vägg i vägg med köpingens norra tullstuga.
Tomtens historia - en provisorisk översikt
Tomten hade i äldre kartregister nr 20, något som under 1800-talets senare hälft ändras till nr 9. Jag ska försöka summera hur tomten verkar ha varit bebyggd och använd.
1.Tomten låg egentligen på Åsevads ägor och bebyggs omkring 1725-1726. På 1700-talets kartor syns ett långt hus utmed vägen, granne med norra tullstugan. I förhållande till dagens Vävboden låg detta hus något längre norrut på tomten. 1726 står en köpsven Sandberg på tomten. 1765 tillhörde tomten fru Rappe.
2.På kartan 1813 är 1700-talshuset borta. Istället finns ett nytt hus längre in på tomten. Det måste vara samma praktfulla hus som står kvar där än idag. 1813 ägdes tomten av jungfru Stina Cajsa Lundqvist.
3.Någon gång mellan 1813 och 1852 byggs ett gavelhus utmed vägen där dagens vävboden ligger. Kanske fungerade det som en liten handelsbod. Ägare till hela tomten var 1852 en CJ Oner. På 1860-talet verkar MP Cedergren vara ägare till tomten. Han ägde även den norra granntomten. På 1870-talet blir Carl Berggren ägare. 1877 dör han varvid änkan Hedvig Gustafva Rehn tar över.
4.Omkring 1890 förefaller tomtens gavelhus byggas ut och få ungefär den storlek det har idag. Alternativt river man det gamla huset och bygger ett nytt. Familjen Berggren äger fortfarande huset, men Axel Lundgren har affärsverksamhet i huset. Vad jag förstår var det en diverseaffär. Axel Lundgren lät senare flytta sin affär till ett nytt hus på andra sidan gatan. Ägare till gavelhuset var nu Janne Berggren (sannolikt är det samma person som den Johan Bergren som enligt husförhörslängderna var son till de ovan nämnda Carl Berggren och Hedvig Gustafva Rehn). Janne lät själv öppna en liten diversehandel i huset som han drev efter dagsform. Senare blev Hagar Svensson ägare till fastigheten och hennes dotter öppnade en damfrisering. På 1970-talet låg fotoaffären Pepita i huset. Det kan nog ha funnits fler affärer där innan Vävboden öppnade, men om det har jag ingen kännedom.
Ja, det är ungefär vad jag har lyckats hitta om huset i all hast. Här finns möjligheter att komplettera och rätta eventuella fel.
Ännu ett gammalt foto från 1890-talet.
Mönsteråskartan från 1726. Jag har markerat var dagens hus ligger med ett rött kryss på tomt 20. 1726 hade tomten fått sitt första hus som ligger utmed vägen bredvid norra tullstugan.
Kartan från 1765. Dagens hus markerat med rött kryss.
Kartan från 1813 visar att det gamla 1700-talshuset är borta. Istället finns ett nytt stort hus inne på tomten. Dagens hus markerat med rött kryss.
Kartan 1852 visar att man nu har byggt ett gavelhus vid vägen (rött kryss)
Kartan 1862 visar också gavelhuset (rött kryss).
Kartan 1871 visar samma gavelhus (rött kryss).
Samma hus på kartan 1885 (rött kryss).
Kartan 1917 visar att det gamla gavelhuset antingen har byggts ut eller har fått ge vika för ett nytt hus, som vi genom foton vet bör ha tillkommit omkring 1890.
Fotografierna finns i Stranda Hembygdsförenings arkiv.
Kartorna finns på Lantmäterimyndigheten - historiska kartor.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
3 kommentarer:
Skulle sagt det tidigare, men hoppas är okej att jag tagit några fina gamla bilder till vår hemsida!
vet inte vem som står för upphovsrätten för så gamla bilder men hoppas de går bra.
// Max
Det är nog ingen fara med upphovsrätt. De gamla fotografierna på Vävboden finns i Stranda Hembygdsförenings arkiv och de är så gamla att det inte finns någon upphovsrätt längre. Däremot har de bett mig skriva ut om jag använder bilder från arkivet. Tyvärr glömmer jag det ibland. Men varför skall gamla bilder ligga i arkiven och damma igen. De är en del av vårt gemensamma kulturarv.
Va kul att hitta detta. :-) Jag ar fodd och uppvuxen dar under Pepitas tid. :-)
Skicka en kommentar