3 januari 2011

Strömsrum nära bli lågornas rov 1922


Tråkiga rubriker i tidningen den 2/6 1922.

1922 var det ytterst nära att Strömsrums herrgård hade brunnit ner. En svår brand totalförstörde ena flygelbyggnaden, samt ladugårds- och magasinsbyggnader. Branden startade förmodligen på kassör Jakobssons kontor på övre våningen i västra flygelbyggnaden. Sex hästar och sex nötkreatur innebrändes. Två personer skadades svårt under släckningsarbetet och en man stångades av en tjur. Eftersom vinden låg på mot huvudbyggnaden var även det gamla träslottet hotat. Vid ett par tillfällen fick branden fäste på västra gaveln, men man lyckades släcka elden. Nedan visar jag artikeln från lokalpressen den 2/6 1922. Branden inträffade troligen den 31/5. Klicka på bilderna för större format.Artikel, del 1.Artikel, del 2.


Rakt fram ser vi den flygelbyggnad som brann ner. Här framgår också hur nära det var till huvudbyggnaden som syns i vänster bildkant.


Västra flygeln som brann syns här till vänster.

Jag ska försöka skriva ett par artiklar om Strömsrum inom de närmaste veckorna. Det mesta är nog redan skrivet och återfinns i Ålems sockenbok, men något ska det väl kunna bli. Strömsrum är en fantastisk plats och min dröm är att någon gång få bli visad runt i träslottet. Drömma kan man ju alltid.

5 kommentarer:

Eje sa...

Håller med om att Strömsrum är en fantastisk plats både historiskt och även naturen med Alsterån och ekskogen. Enligt en muntlig berättelse skulle med branden försvunnit gamla kartor. Kanske kartor som visade var gamla Pata fanns, ett projekt som jag håller på att fundera över.
För övrigt slår Strömsrums historia många platser sedan 1200-talet med brudrov, ägare av landets främsta personer, Vasakungarnas närvaro och sjöröveri och mycket annat. Här tror jag en sammanställning vore bra för vad jag tror så känner folk inte till vilken sällsam historia det finns här.

Strömsrumsanhängare sa...

Tack Jonny!

Riktigt intressant men tråkig läsning. Om du går in på denna länk får du info om hur de gamla ladugårdarna låg och dessutom massa info om kastal-ruinerna. En rundtur i slottet ses nog som otroligast men försöka går ju alltid.

http://fornvannen.se/pdf/1930talet/1932_273.pdf

Eje hur menar du det gamla Pata? När snackar vi om?

Jag har en dröm att skapa en Strömsrums-bok. Tror inte ägarna är så förtjusta av det dock!

Jonny sa...

Tack för kommentarer! Även tack för länken. En fantastisk artikel som jag inte hade läst. Jag är novis vad gäller Strömsrum. Du verkar vara expert. Att skriva en bok om Strömsrum torde inte vara förbjudet oavsett ägarnas inställning, men det underlättar ju om man kan få med sig dom på något sätt. De månar kanske om sitt privatliv och vill kanske inte få en turistattraktion. Men det borde väl gå att lösa på något sätt.

Eje sa...

Jag är mycket medveten om att Strömsrums ägare är måna om att markområdena förblir intakta utan påverkan från utomstående. Något som gällt i generationer. Mitt intresse för gamla Pata är rent arkeologiskt/historiskt eftersom platsen har varit en viktig handelsplats som Kalmar handelsmän såg till försvinna. När vi gjorde utgrävningar av Pata kapell kom det fram ledtrådar var gamla Pata kan ha legat.
Tack vare att Strömsrums ägare har varit försiktiga med ingrepp så finns mycket bevarat sedan lång tid tillbaka. När det gäller översiktliga undersökningar idag behöver det inte ske genom grävning utan kan ske med eletronisk utrustning och fosfatkartering...

Strömsrumsanhängare sa...

Någon expert vill jag inte påstå att jag är. Har bara intresserat mig för Strömsrum de senaste veckorna. vilket gör mig knappast till en expert! Men det är en enastående plats det där