19 mars 2011

Häradshövdingegatan

Häromdagen ringde en kompis från Shalom i Oskarshamn. Han hade hittat en tavla med mönsteråsmotiv av Folke Lundgren för 150 kr och undrade om han skulle köpa den för min räkning. Ett sådant fynd tackade jag förstås ja till. Jag hade utan att blinka betalat ytterligare några hundra för tavlan.


Tavlan är alltså målad av Folke Lundgren 1975, men visar ett parti av Häradshövdingegatan 1915. Han måste ha utgått från ett foto. För egen del blev jag mycket förvånad eftersom jag inte kände igen ett enda hus. Nå, huset med klockan är det gamla kronohäktet där brottslingarna fick sitta i väntan på tingsförhandlingarna i tingshuset (nuvarande biblioteket) som låg i närheten, strax utanför tavlans vänsterkant. Vad jag vet är alla husen på tavlan borta, utom huset längst till höger som man kan se snett mitt emot Bröderna Petterssons gamla möbelaffärshus.


Denna karta från 1914 hjälpte mig att identifiera husen i terrängen. Kronohäktet är här markerad med röd prick. Konstnärens/Fotografens utgångspunkt har alltså varit strax öster om den röda punkten, över och mitt emellan B och 42 på kartan.


Det här vykortet visar Häradshövdingegatan sannolikt på 1940- eller 1950-talet. Till höger ser vi Sjöbergs tryckeri som brann 1958. Bakom trädet skymtar Frälsningsarméns hus som byggdes på slutet av 1890-talet. Längst bort till höger ser vi C.A. Gustafssons stora boningshus med åtta lägenheter (idag El-Center). Längre ner på Gustafssons tomt, mot Nygatan, hade han en gång haft sin snickerifabrik som sedermera blev danslokalen Vildrosen och därefter Roxybiografen. På vänster sida ser vi Pensionat Önnegård och därefter några små mysiga hus som sedermera revs.


Frälsningsarméns hus 1915.

Inga kommentarer: