7 mars 2011

Hjalmar Asp på torget

Ibland när jag har berättat om mina barndomsminnen från torget i Mönsterås, så har jag nämnt en mytomspunnen man vid namn Hjalmar Asp (se bland annat förra inlägget med fantastiska kommentarer och andra inlägg om torget). Han bodde i huset som idag ligger söder om Algots. Hjalmar var en man man hade respekt för, även om han så vitt jag minns kom bra överens med grannarna. Men udda var han, inflyttad från Dalarna. Något körkort hade han inte, vilket dock inte hindrade honom från att köra bil under alla år. Och ingen vet väl riktigt hur han försörjde sig, även om han var duktig på snickerier. Idag har samhället blivit så standardiserat att en människa som Asp i stort sett hade varit otänkbar. Jag hittade faktiskt ett par foton där Hjalmar är med, vilka här förevisas.


Kortspel hos Alvar och Aina på torget. De bodde i lägenheten under vår. Hjalmar Asp sitter längst till vänster. Därefter okänd man med ryggen mot kameran (eventuellt Ainas bror Erik). Sedan ser vi Alvar. Till höger skymtar Aina.


Även denna bild är från Alvar och Ainas lägenhet. Till vänster ser vi min mor. Därefter en tant som jag tror hette Ingeborg (dock ej Hjalmars fru med samma namn) och så Hjalmar Asp.

Inga kommentarer: