6 mars 2011

Trappan upp till torget


Den här trappan upp till torget användes flitigt när jag var barn. Trappan har en övre del längre upp som inte syns här.











En bit upp i trappan får jag se mitt gamla barndomshem på torget. Jag bodde på övervåningen där balkongen syns. Till vänster skymtar huset där Hjalmar Asp bodde på 1970-talet. Båda husen byggdes någon gång mellan 1885 och 1905 av smeden Erik Eriksson. En vänlig människa från området visade mig den gamla tvättstugan i mitt barndomshem där vi tittade på gamla originalplankor från 1800-talet.


På översta trappsteget finns en inristning som avslöjar att trappan anlades 1944.


Där framme skymtar den översta trappan.


Den översta trappan har årtalet 1949 inristat.


Utsikt mot Torggatan och Hagagatan.


Trappan ligger strax söder om Algots.

















Den gamla muren utgjorde förr gräns mot Åsevads bys ägor.


Strax norr om trappan.


Nere där trädet står låg förr Erikssons smedja.


Det här gamla fotot visar hur det såg ut före trappans tillkomst. Här ser vi också Erikssons smedja - huset med vit vägg i bildens mitt.

4 kommentarer:

D.S. Ernst sa...

Hej!
Kanske på sin plats med ett par citat från Hjalmar Asp? Men innan dess skall jag omtala att jag inte riktigt vet vad som var Hjalmar Asps profession. Han höll tydligen på med litet av varje. Min gode vän Inge Johansson har meddelat att Hjalmar under en tid tillverkade "staket i paket" ; kallade själv produkterna för detta! Vid många tillfällen besökte Hjalmar Asp och hans hustru Ingeborg min morbror Erik och dennes hustru Elsa på Åsevadgatan. (Elsa var mycket välkänd i Mönsterås på sin tid och var ofta på möten i Frälsningsarmén.)
Minns att det vid ett av dessa tillfällen pågick TV-utsändning från riksdagens öppnande, och vid ett tillfälle visades ett par lediga stolar, varvid Hjalmar Asp sakkunnigt omtalade för övriga i rummet :"Där ska norska kronprisparet sitta!"
Ett annat tillfälle såg jag Hjalmar hos min morbror, när Frank Sinatra framträdde i TV. "Titta på toookfan" utbrast Hjalmar, "tror han ää nått!" Så kom då Ella Fitzgerald i rutan, och Asp kommenterade:"...å dää ä en malattjävel!" Asp var ursprungligen från Dalarna, vilket bör beaktas OM händelsevis någon vill citera någon som citerar Hjalmar Asp!
Hälsningar!

D.S. Ernst. sa...

Hej igen!
Innan ni nöter ut "SAOB" vill jag förekomma er och påpeka att "malattjävel" är korrekt stavat för oklanderligt visande/illuderande av herr Asps uttalande!
Hälsninhar ånyo!

D.S Ernst sa...

Oj,då! Ett "tyrckfel!" ( i originalbudskapet) Ber om ursäkt härföre. Det skall stå "...kronprinsparet!"

D.S Ernst.

Jonny sa...

Ja, tack för de dråpliga berättelserna. Herr Asp var onekligen ett original på sin tid. Mot oss grannar var han snäll, men visst hade man som barn respekt för honom. Asp brukade sitta hos Alvar och Aina och röka pipa, något som Aina till slut förbjöd. Asp struntade förstås i förbudet. När han så tände sin pipa som vanligt fick han en utskällning av Alvar som annars aldrig blev arg. Asp blev så chockad av detta att han slutade röka helt efter denna episod.