4 april 2011

Tips inför föredrag och muntliga presentationer

Med anledning av att jag imorgon ska hålla ett föredrag på Mönsterås Hembygdsgård (18.30), så ska jag kort dela med mig av några tips.

1. Förberedelser är A och O. Om du är väl förberedd så spelar det mindre roll om du har manuskript eller talar fritt utifrån stolpar. Att tala fritt kan nog göra föredraget levande, men poängen med ett föredrag är inte att briljera, utan att förmedla något. Själv föredrar jag att vara rädd om ordens valörer och utgår helst från manuskript som man kan kasta en blick i med jämna mellanrum. Ska du använda overheadapparat eller bildprojektor så kontrollera i god tid att du behärskar tekniken.

2. Tala hellre kort än länge, brukar vara ett råd man ser allt som oftast. Jag tycker det är ett tråkigt råd. Tacka vet jag ett gediget långt föredrag. Hellre en tre-rätters-middag än en snabblunch.

3. Anpassa svårighetsnivån efter publiken om det är möjligt.

4. Försök få en fungerande struktur på föredraget. Bind gärna ihop slutet med början så att föredraget ”hittar hem” precis som slutet på en bra refräng.

5. Be aldrig om ursäkt för att du står där och ska tala. Uppträd med pondus och lugn, men givetvis med bevarad respekt för publiken.

6. Om man är rädd för att föredraget skall framstå som tråkigt så kan man krydda det med något roligt eller dramatiskt. Men om du saknar humor är det bättre att vara helt humorlös än att låtsas något. Tänk ut en överraskande eller speciell inledning som fångar publikens intresse.

7. Var inte rädd för att komma av dig. Var prestigelös.

8. Efter föredrag är det ofta frågestund. Det kan därför vara bra att kunna en hel del mer om sitt ämne än det man framför i föredraget. Men kan man inte svara på en fråga, så är det lika bra att erkänna det. Man ska inte ge sig in på att försöka svara om man inte kan.

Inga kommentarer: