11 maj 2011

GIF förlorade mot do...ett bättre lag

Tjenare mannen! Ett litet tips inför framtiden. Följ länken!

GIF förlorade kvällens match mot Ängö med 0-2. Ängös seger var helt i sin ordning och jag skall av olika skäl fatta mig kort.

GIF får vara nöjda med 0-0 efter första halvlek
Efter den första halvleken stod det 0-0, vilket GIF får vara nöjda med. Ängö spelade i princip ut GIF och var bättre på det mesta – snabbare, ett tillslag, bättre bollmottagning, starkare. Spelar Ängö på den nivån hör man hemma i en annan division. Endast GIF:s målvakt Magnus höll hoppet vid liv. GIF försökte med snabba omställningar, men lyckades inte.

Två billiga mål i baken
Målen kom i andra halvlek. I den 49:e minuten gjorde Ängö 1-0 efter en hörna där en spelare relativt ostört fick nicka? in bollen via stolpen. 10 minuter senare fick Ängö en straff som kändes lite billig. Men ingen i GIF protesterade, så den var kanske korrekt. För mig såg det ut som en vanlig närkamp. 2-0.

GIF vaknar och radar upp superchanser
Nu vaknade äntligen GIF och det var Marre och Idris som anförde laget. Runt den 70:e minuten hade GIF tre sanslösa lägen som inte gav resultat – en boll som letade sig över när det var öppet mål, ett friläge där Ängös målvakt paradräddade, ett skott i fint läge som strök förbi stolpen.

Slagsmålsknuff - domaren gör ingenting
Några minuter senare hade Idris tagit sig förbi några Ängöspelare och utmanade sista backen i straffområdet. Man ser då hur Ängös spelare liksom tar sats och knuffar ut Idris från straffområdet. Man kan väl närmast likna det vid en sån där aggressiv knuff som brukar föregå ett riktigt rallarslagsmål. Domaren gjorde ingenting. GIF fortsatte att rada upp chanser sista kvarten, men bollen gick inte in.

Plus i GIF till Damir som fick hoppa in tidigt på en ovan position som vänsterback. Grabben har bra känsla för spelet. Plus även till Marre och Idris som tände hela laget sista 20 minuterna.

Ängös seger är dock inte mycket att diskutera. Man var det klart bättre laget i 70 minuter och vann rättvist.

En domarinsats under all kritik
Att se Ängö göra en bra match och vinna är inget konstigt. Det är spelets villkor. Ändå försvann min lust till fotboll ikväll. Hoppas det är tillfälligt. Förklaringen är enkel. Jag har aldrig sett en sämre domarinsats. Ängö hade nog vunnit även med en neutral domare, så förlusten kan inte skyllas på domaren. Men jag köper inte argumentet att det är division 5 och att man får vara nöjd att någon vill döma överhuvudtaget. Så här får det helt enkelt inte se ut. Standarden är under all kritik. Och jag riktar inte min besvikelse mot domaren. Ängö vann som sagt rättvist. Ändå måste detta sägas.

Taffligt
Om Ängö hade fått något fler frisparkar hade jag inte protesterat. GIF hängde inte alltid med. Men den här domaren blåste nästan aldrig för GIF och det fanns flera solklara lägen där domaren tafatt lät pipan hänga som en snorsträng runt halsen. Däremot var han väldigt ivrig att röka pipa och rapp med näven i skjortfickan så fort en GIF-spelare gav sig in i en närkamp. Att inte döma straff när Idris knuffas ut från straffområdet är bland det taffligaste jag har sett. Har sällan, om ens någonsin, sett en så solklar straff. Ängöspelaren hade först händerna mot sin kropp, tog sats, knuffade till och avslutade knuffen med raka armar. Där någonstans försvann det roliga med fotboll.

Pinsamt, genant, läskigt – kalla det vad du vill. Det är ingen idé att diskutera den specifika orsaken till domarens beteende. Dagens insats var ett hån mot allt vad rättvisa heter.

Så, nu får man ändå släppa detta. Ingen idé att offra mer energi på domaren. Även om jag har lite svårt att släppa det, så måste GIF omvandla det här till positiv tändvätska. Serien är inte körd på något sätt. Redan på lördag är det ny match och chans till 3 poäng.