14 juni 2011

Hus och människor på torget 1982

Jag har i flera inlägg skrivit om min barndoms lekområde torget och människorna där, exempelvis här. Idag visar jag ytterligare några foton, denna gång från 1982, ett par tre år innan husen renoverades eller revs. Med husens omdaningar försvann också i regel människorna som hade bott där under årtionden och gjort torget till vad det var.

Här ser vi Hjalmar Asp (1916-1985) och  hustrun Ingeborg (1912-1999) vid sitt hus på Torget. Huset är det som idag ligger strax söder om Algots. Den mytomspunne Asp har jag skrivit om tidigare. Själv bodde jag i huset sydost om detta. Vid ett tillfälle under barndomen hade jag ställt mig utanför Asps fönster och räckt ut tungan åt Ingeborg som råkade befinna sig i köket. Ingeborg skvallrade för min mor och det var ju bara att lomma iväg och be om förlåtelse.

Till vänster en man som hette Gunnar Malmström (1913-1991) och som jag tror var postiljon. Han förde statistik över GIF:s alla matcher. Till höger Hjalmar Asp i en av sina mest karaktäristiska jackor.

Torget 8. Här bodde jag några år på 1970-talet i den övre lägenheten. På bottenplan bodde min farbror Alvar och hans Aina där jag ofta vistades. Om jag bara fick välja ut ett hus som betytt mest för mig, så blir det tveklöst detta. Nu har man renoverat om det, men en gång kände jag det utan och innan. Här fanns bara kallvatten och värme fick man via järnspis och kakelugn. I den nedre lägenheten fanns det varken dusch eller badkar. På andra våningen hade man gjort om ett trapphus till ett litet mindre badrum.

Det här huset stod tomt när jag var barn och är idag rivet. Bakom huset fanns en vildträdgård och en övergiven länga med utedass, brygghus och tvättstuga.

I det här huset bodde Helga Holmén. Hon var tystlåten och därför visste man inte så mycket om henne. Holmén förknippar jag annars med plåtslageri och jag tror att den lilla verkstaden låg precis i närheten.

1 kommentar:

D.S Ernst. sa...

Hej igen!
Jag har tidigare gjort vissa kommentarer beträffande Hjalmar Asp ; nu är det Gunnar Malmströms tur! Förresten visste jag inte att han hette Gunnar ; han kallades för det mesta "Sippan", men lär enligt en god vän till mig ha blivit riktigt ilsken om man tilltalade honom med det namnet!
Malmström samlade frimärken också, och var dessutom duktig pianist, och spelade bl.a. på "Hotell Hvita Hästen!" Personligen lyssnade jag till honom midsommaraftonen 1955 då min syster gifte sig, och festligheterna kring brölloppet var förlagda till ovannämnda hotell.
Hälsningar!