23 juli 2011

Den norske mördaren hade en plan för att rädda den europeiska kulturen från Islam - gav ut bok på 1500 sidor

Inte obegripligt
En dag som denna så känner man givetvis i första hand med Norges drabbade folk. Det är offren som bör stå i fokus. Ändå finns en oerhörd fokusering på gärningsmannen, och det är begripligt. Behovet av att förstå är stort och då är det förstås gärningsmannen man försöker greppa. Vissa säger att det som har hänt är obegripligt, men det är det förstås inte. Men media har nu satt stämpeln "högerextrem" på mördaren - en beteckning som inte säger så mycket.

Egen bok på 1500 sidor - politiskt testamente
Den norske mördaren har gett ut en bok - "2083. A European declaration of independence" - på bortåt 1500 sidor som jag nu har ögnat igenom. Boken verkar vara ett politiskt testamente där huvudsyftet är att återupprätta den europeiska kulturen genom att bekämpa Islam. Boken kan i skrivande stund laddas ner här (verkar inte fungera längre).

Europa skulle befrias från Islam
Boken redogör först på ett intellektuellt och i det närmaste akademiskt sätt för hur Europa har formats av marxismen, vilket enligt författaren har banat väg för Islams starka inflytande i Europa. Sedan redogör han för den revolutionära konservatism han förespråkar, vilket anses vara lösningen. Politiska analyser varvas med avsnitt som behandlar hans uppdrag. Där finns också redogörelser om sprängämnen och en dagbok fram till genomförandet av sina planer...ja…bakom det tillsynes klara språket anar man en sjuk hjärna.
Fram träder bilden av en människa som de senaste åren medvetet har isolerat sig för att förbereda sitt uppdrag. Själv kallar han sig revolutionär konservativ nationalist och är anhängare av något han kallar Vienna-skolan. I de diskussioner han för, tar han i princip avstånd från nazismen då de har judarna som fiender. Själv anser judarna vara de bästa vänner då de tar kampen mot Islam.
Kristen fundamentalist?
Hur är det då med hans kristna tro? Det har i vissa media påståtts att han är kristen fundamentalist. I boken framgår dock att han inte är det: ”As for the Church and science, it is essential that science takes an undisputed precedence over biblical teachings. Europe has always been the cradle of science and it must always continue to be that way. Regarding my personal relationship with God, I guess I’m not an excessively religious man. I am first and foremost a man of logic. However, I am a supporter of a monocultural Christian Europe.” På ett annat ställe i boken beskriver han att han inte är kristen på det sättet att han har en relation med Gud eller Jesus, utan han redogör istället för en slags kulturell korsfararkristendom som skall rädda den europeiska kulturen. I den meningen, skriver han, kan även agnostiker och ateister vara kristna.

Ingen slump
Det kan inte vara en slump att han gav ut boken strax innan han genomförde bombdådet och massakern. Hade säkerhetstjänsten läst boken så hade de garanterat haft ögonen på honom.

En fråga som infinner sig är förstås hur många potentiella mördare av hans kaliber som huserar på olika aggressiva Internetforum. Förmodligen är det ganska få eftersom jag förmodar att det krävs någon form av galenskapsfaktor som läggs till den ideologiska övertygelsen. Men det räcker ju med en för att tragedin skall vara ett faktum.

Nedan ett kusligt citat från boken:
"Once you decide to strike, it is better to kill too many than not enough, or you risk reducing the desired ideological impact of the strike. Explain what you have done (in an announcement distributed prior to operation) and make certain that everyone understands that we, the free peoples of Europe, are going to strike again and again. Do not apologise, make excuses or express regret for you are acting in self-defence or in a preemptive manner. In many ways, morality has lost its meaning in our struggle. The question of good and evil is reduced to one simple choice. For every free patriotic European, only one choice remains: Survive or perish. Some innocent will die in our operations as they are simply at the wrong place at the wrong time. Get used the idea. The needs of the many will always surpass the needs of the few."

Avslutningsvis några principiella ord. Jag har redan sett uppfattningen att man inte skall sprida mödarens manifest eftersom han då får den uppmärksamhet han vill ha. Jag delar inte den uppfattningen. Det vore första steget mot ett mindre öppet samhälle. Alla texter, kloka såväl som avskyvärda, skall lyftas fram i ljuset. Allt annat är en farlig väg att gå.

4 kommentarer:

Anonym sa...

länken fungerade inte, den funkar men gick inte att ladda ner något därifrån.

Jonny sa...

Synd. De har väl tagit bort det då. Kontakta mig via mejl om du vill ha dokumentet som word-bilaga.

Jan Walter sa...

gör man en sökning på google så kommer det upp en massa hemsidor som har den, finns även en video som var upplagd på youtube från början men som blev raderad på lördagen, men den finns på andra ställen.
Hans handlingar i Norge var ju helt klart för att få världen att få upp ögonen för detta.

Jonny sa...

Ja, dokumentet går säkert att hitta lätt. Jo visst hade han sitt sjuka sätt att "marknadsföra" sina idéer. Men det ska man som jag ser det inte bry sig om. Jag hoppas så många som vill får läsa hans bok för att försöka förstå hans ideologiska bakgrund. Kan vara viktigt för att förhindra liknande i framtiden och för att bearbeta.