Sverige är en demokrati. Det betyder inte att allt är frid och fröjd. Det finns en kamp om tolkningsföreträdet och historieskrivningen. Vad var det egentligen som hände och varför? Den som når ut till många har förstås en fördel.
"När vi vann valet"
Centerpartiet har haft makten i Mönsterås sedan 1985 och brukar alltid lyfta fram att man vann valet det året. Så sent som häromveckan använde kommunalrådet det uttrycket – när vi vann valet 1985 – i en intervju publicerad i en gratis Kalmartidning som delas ut även i Mönsterås.
Centerpartiet vann inte valetJag påstår inte att kommunalrådet medvetet manipulerar historien – han menar kanske att Centerpartiet blev största borgerliga parti - men nu vet ju alla som har läst Mönsteråsbloggen, min bok eller valstatistik att Centerpartiet inte alls vann valet 1985. Ett parti som backar brukar man ju inte kalla vinnare, och Centerpartiet fick 180 röster färre 1985 än i valet 1982, låt vara att man inte förlorade några mandat. Men 180 röster är inte marginellt i en kommun som Mönsterås.
Valets vinnare var i själva verket Folkpartiet och Miljöpartiet som valde att stödja Centerpartiet. Därmed fick Centerpartiet makten som förlorare. I de val som sedan följde vann Centerpartiet med råge, men att påstå att man vann valet 1985 framstår som en något skev historieskrivning. Men kanske vill man inte behöva stå i tacksamhetsskuld till Folkpartiet och Miljöpartiet.
Största borgerliga parti räcker inteMen, säger kanske någon, om partiet blev största borgerliga parti så kan man väl få kalla sig för valets vinnare? Nja, det brukar inte räcka. Politiska analytiker brukar ställa ord som vinnare och förlorare i relation till om de gått framåt eller bakåt. När S backade i valen kring millennieskiftet så kallades partiet för förlorare trots att det ännu var det största partiet i Sverige. Samma tolkningsnyckel gäller förstås även för Centerpartiet i Mönsterås. Så – Centerpartiet i Mönsterås förlorade valet 1985…men fick makten.
Så...Centerpartiet må fortsätta hävda att de vann valet 1985, och de når via media ut till fler än jag gör. Å andra sidan har min historieskrivning ISBN-nummer och kan läsas på biblioteket, vilket bör göra den mer långlivad.
6 kommentarer:
Det finns all anledning att kommentera vad som hände efter valet 1985 då vi var vågmästare. Det var inte heller givet att det skulle bli centern som som skulle bli vinnare utan vi (mp) sa att vi skulle gå ut lika åt båda hållen. Tyvärr skötes inte förhandlingarna särskilt bra av socialdenokraterna vid två tillfällen utan några bud. Däremot kom centern med några mindre. Vad vi då inte visste var att vi var telefonavlyssnade under valuppgörelsen för vilket det finns rekvisita och en bekräftelse. Hade vi då vetat vad som försiggick hade centern aldrig kommit till makten i Mönsterås.
Det här är väl första gången som du offentligt nämner detta med telefonavlyssningen. Helt otroligt om det finns bevis.
Eje: Tyvärr kan man inte göra en artikel utifrån ett påstående. Det krävs mer. Motparten skulle bara påstå att Miljöpartiets stöd till Centerpartiet 1985 blev så traumatiskt att man har skapat myten om avlyssningarna.
Tyvärr är det ingen myt med avlyssningen utan det är en verklighet som man inte tror förekommer. Den har ändock påverkat politiken och maktförhållandena i kommunen. Var och en får naturligtvis tro vad man vill, men bekräftelsen kom från en intern källa inom Mönsteråscentern som inte ville vara med på sådana saker.
Det förutsätter också om man vet vilka tekniska möjligheter det finns. För oss är det ingen tvekan vad som har förekommit.
Jag tror säkert att du är ärlig, men många skulle vända det emot dig. Det är bara det jag menar.
Eje, detta är mycket allvarliga anklagelser. Skulle det ha förekommit är det bedrövligt och mycket graverande för det parti som jag företräder. Jag anklagar dig inte för att ljuga, du är så vitt jag vet en mycket ärlig man, men för att komma med sådana anklagelser måste du ha klara belägg.
Skicka en kommentar