15 juli 2011

Intressant sjömansliv skildras i ny bok

Roland Flemk har gett ut en bok om sitt liv på haven.

Tendenser
Roland Flemks nya bok om sitt liv som sjöman hade förmodligen inte kommit ut för 30 år sedan. Men idag blir det allt vanligare att den som har något att berätta går förbi de stora förlagen och ger ut boken på eget initiativ. Lägg därtill att böcker med historiska teman under flera år  har varit en framgångsrik genre. Den lokalhistoriska avdelningen är inte lika lukrativ, men även där har det skett en markant ökning; men där handlar det mer om kulturberikande hobbyprojekt än kioskvältare. Det sägs också att romanen är på tillbakagång, samtidigt som självbiografier och andra berättelser med sanningsanspråk går framåt. Personligen beklagar jag romanens tillbakagång, men kanske finns det i vår tid ett behov av verklighetsförankring och sammanhang som kan förklara de andra genrernas framgångar. En variant som upphäver gränslinjen mellan fiktion och vetenskap och som verkar bli allt vanligare är den historiska romanen som i grunden bygger på källstudier, något som jag känner mig splittrad till.
Flera böcker med mönsteråsanknytning
De senaste åren har det kommit flera böcker/publikationer med Mönsteråsanknytning – exempelvis Harry Netzells ”Då brister själen ut…En bok om Carl Boberg”, en bok om Kronobäcks hospital- och klosterhistoria, Björn Edmans bok om Mönsterås-Åseda järnväg  och så undertecknads bok ”På Åsen – En resa genom tidernas Mönsterås” med fristående artiklar om Mönsterås historia.

Från fiskebåt till fartygsbrygga
Idag vill jag lyfta fram en bok som kom ut ett par månader efter min – ”Från fiskebåt till fartygsbrygga” (Zamba Studio AB) av Roland Flemk, idag bosatt i Mönsterås. Roland är kanske inte helt obekant för många då han tidigare har gett ut både dikter och skivor.  I den nya boken får vi följa Roland från liten grabb på små fiskebåtar till det vuxna yrkeslivet som matros, styrman, befälhavare och sedermera lots.
Vardagsbetraktelser och dramatik
Rolands berättelser täcker en period av närmare 70 år. Det är ju inte alla förunnat att ha fått resa runt hela jorden på fartyg och boken varvar fint vardagsbetraktelser med dramatiska berättelser och initierade inblickar från yrkeslivet. Ibland anar man en viss spänning mellan familjelivet och de långa resorna som ofta krävde frånvaro från hemmet under flera månader. Överhuvudtaget är det intressant att notera att det fanns en tid när sjömanslivet var ett alternativ för många unga män – och dessutom ett område där man kunde göra karriär.

Yrkessjälvbiografi
Boken handlar egentligen inte om Mönsterås historia, även om både Oknö och Mönsterås omnämns, utan är mer att betrakta som en slags yrkessjälvbiografi där också sjömans- och lotslivet ställs i historisk belysning.
Minnet
Boken väcker frågor om minnets logik. Varför har författaren valt just dessa avsnitt av sitt yrkesliv? Vilka har valts bort? Är minnet något givet som bara kan plockas fram eller något som måste konstrueras?

Lättläst med bilder
För det mesta är det lättläst, även om det emellanåt används termer som en landkrabba som undertecknad inte begriper. Boken, som varmt rekommenderas, är generöst berikad med fotografier.

Inga kommentarer: