16 juli 2011

Man kanske skulle ha varit lite ekonomiskt smartare…

Svårt att ta betalt
Jag ser människor omkring mig som inte skäms för att ta betalt. Själv har jag alltid haft svårt för det, trots att jag anser att arbete även har ett ekonomiskt värde. Men jag har alltid varit lite naiv i det avseendet och tyckt om att dela med mig av det jag nu råkar kunna. När jag nu har gett ut en egen bok så valde jag att låta det bli ett nollsummespel – jag har alltså inte tagit ut någon vinst på bokförsäljningen utan sålt den för samma pris som jag köper in den från förlaget. Orsaken är att en liten upplaga gör boken dyr ändå, samtidigt som jag vill slippa strul med Skattemyndigheten. Varje krona i vinst måste rapporteras dit. Detta upplägg utan marginaler har gjort att jag har känt mig tvungen att ta betalt för boken även av vänner, vilket har vållat mig vissa samvetskval. Passa förresten på att köpa boken - jag har bara 24 ex kvar.

Gratis föredrag eller 23 kr i timmen
Vidare har jag hållit några föredrag gratis i Mönsterås. I ett fall propsade jag till och med på att det inte skulle kosta något. Man vill ju vara schysst mot föreningar och ideella grupper i Mönsterås, samtidigt som jag ju har fått chansen att göra viss reklam för boken. Annars ligger normalpriset för en föreläsning i historia på ca 1900 kr om man är på min nivå. Mer kända författare tar förstås mer betalt. Det kan tyckas vara en hög timpenning, men väger man in förberedelserna så är det oerhört billigt. Första gången man håller en specifik föreläsning så har man kanske förberett sig minst två veckor effektiv tid (80 timmar). Och så tillkommer då föreläsningstimmen. 1900 kr delat med 81 timmar blir en timpenning på omkring 23 kr. I bästa fall håller man sedan föreläsningen vid flera tillfällen och för varje gång minskar ju antalet förberedelsetimmar. Andra föreläsningen kanske bara kräver ett par timmars förberedelse om manuskriptet är färdigt och då är timpenningen uppe i 45 kr. Vid tredje föreläsningen har timpenningen blivit 65 kr. Om man får hålla samma föreläsning tio gånger så är timpeninngen den tionde gången uppe i 171 kr. Men det tar alltså ett bra tag innan man når en rimlig timpenning.
Komplikationer
En orsak till varför det är svårt för mig att ta betalt som föreläsare är att jag inte är egen företagare. Det betyder att den som anlitar mig som föreläsare plötsligt blir arbetsgivare och måste betala sociala avgifter för mig, vilket ju blir en hel del utöver vad jag kostar i utgångsläget. Och om jag blir egen företagare så förlorar jag rätten till ersättning som arbetslös, vilket gör den lösningen omöjlig. Jag skulle ju sannolikt bara få ett eller två föreläsningsuppdrag i månaden och ingen kan ju leva på ett par tre tusenlappar i månaden.

Tuffare i framtiden
Men i framtiden skall jag bli tuffare. Det är dags att uppvärdera kulturarbete. Ingen skulle ju komma på tanken att säga så här till en bilmekaniker: ”Du är ju så duktig på bilar så du kan väl fixa min bil gratis”. Men om man kan något om historia så förväntas man dela med sig gratis av sina kunskaper. Det värderas på ett annat sätt. Visst kommer jag även fortsättningsvis att skriva artiklar för bloggen som människor kan ta del av gratis. Men föreläsningar kommer jag att börja ta betalt för. Den som vill anlita mig får också ta på sig att bli arbetsgivare för en kväll.

Ett alternativ är förstås att jag fixar 13 rätt på Stryktipset igen. Det var ett tag sedan jag spelade, men den här veckan var det dags igen. Det gäller bara att sätta skrällarna så kan 13 rätt ge en hyfsad slant till nästa bok.

Inga kommentarer: