25 juli 2011

Mystik i Mönsterås IV - Spökerier och naturväsen vid Bergs gård

Mystik vid Bergs gård
Från Bergs gård i Mönsterås socken finns det en del historier som gör att området kan klassificeras som ett av de mera mystiska i bygden – förutom vanliga spökhistorier handlar det om sjöjungfrur och skogstippan.

Skogstippan  
Från Berg kommer en berättelse om skogstippan. En man satt i sin lilla eka och rodde i de små gölarna för att fånga fisk. En gång när han med sin åra plumsade i vattnet för att driva fiskarna mot nätet, mötte honom en underlig syn. Själva skogstippan kom emot honom. Hon var fin och grann att se på, men när hon vände sig om, märkte han att hon var ihålig, och när hon förstod att mannen hade sett hennes ihålighet gav hon upp ett skrik och försvann. Skogstippan kallas också för skogsrå, och förutom den ihåliga ryggen känns hon igen på sina ludna öron och en lång yvig svans. Framifrån lär hon dock alltså vara vacker. Skogstippan/rået sägs förföra oskyldiga män när de är ute i skogarna och arbetar eller bara vandrar, eller så kan hon också lura dem vilse.

Gäddan
Det berättas också att en man satt och fiskade vid gölen nära Bergs bro när han fick se en stor gädda i vattnet. Gäddan hade vid tidigare tillfällen fastnat i nätet, men alltid tagit sig loss. Men en gång var hela garnet försvunnet och fiskaren förstod att gäddan hade tagit det. Men nu kom alltså gäddan emot honom med nätet framför sig, skakade det och kastade det sedan ifrån sig, dök ner i vattnet och försvann. Det var ju ingen vanlig gädda, utan näcken eller sjöjungfrun.
 
Hästskjutsar i allén
Det hände också att man mörka kvällar kunde se en likkista stå i allén vid Bergs gård, när någon var död på gården eller därikring. Man kunde också höra skjutsar i allén. Det lär vara många som har hört dessa märkliga saker och dessutom sett hur vagnarna fortsatt ända upp till stalldörrarna. En nyfiken dräng följde en gång med ända fram till stalldörrarna, vilket han fick ångra då han fick en örfil som han aldrig glömde.Bergs gård (inringat) ligger några kilometer nordväst om Mönsterås.

2 kommentarer:

Jan Walter sa...

oj detta har man aldrig heller hört nåt om innan, intressant :)

Nicke Grozdanovski sa...

Spännande med spökhistorier :)