30 juli 2011

Vindkraft med förhinder - flera frågor väntar på svar

Ett av vindkraftverken vid Mönsterås Bruk. Jag tog en tur dit idag och fann att det inte fanns någon säkerhet kring kraftverken.

Plötsligt en dag...
Plötsligt en dag bara fanns dom där – som mystiska installationer från en avlägsen framtid - vindkraftverken vid Em/Åserum och Mönsterås bruk. Jag vet att jag inte är inte ensam om att få en känsla av science fiction när jag åker förbi de stora snurrorna. Särskilt i mörker ser de suggestiva ut.

Södras projekt
Jag har väl inte hängt med i tidningarna, men nu har jag försökt hitta information, vilket inte var helt lätt. Men man får helt enkelt börja gå igenom tidningar och söka i kommunala protokoll. Södra har uppenbarligen en satsning på vindkraft via sitt dotterbolag Södra Vind AB och de nuvarande kraftverken, tillverkade av Enercom, är visst bara början om Södra nu får som de vill. Nu vill man fortsätta med nya kraftverk från Torp i en båge bort mot Kråkerum. Men Länsstyrelsen verkar ha sagt nej eftersom det finns havsörnar i närområdet. Det är väl ungefär där det står och stampar idag. Det senaste jag läste var att vindkraftbolaget vill att Mark- och miljödomstolen skall upphäva Länsstyrelsens beslut. Södras egen utredning visade att det inte ens fanns några havsörnar i området, vilket ju visade sig vara helt fel.
Frågor
Målsättningen är hur som helst att förse hela Mönsterås kommun med lokalt producerad el. Det där låter i mina öron helt fantastiskt, men några frågor infinner sig, och svaren är inte så lätta att finna ens om man gör noggranna efterforskningar.

1. Hur dyr blir vindkraften i förhållande till vad elen kostar nu? Vad jag har läst så är vindkraft mer än dubbel så dyr än vattenkraft och kärnkraft och sätter därmed priset på marknaden. Hur det kan vara så förstår jag inte då vindkraftverken ju mest står där och snurrar, medan exempelvis kärnkraft kräver mycket dyr teknik och en stor personalstyrka.
2. Hur får vi el de dagar som det inte blåser tillräckligt?

3. Kommer något bolag att få monopol på vindkraften så att det bolaget kan trissa upp priserna? Det är ju så det blev med fjärrvärmen där ju EON har monopol, vilket också har visat sig i prissättningen. Nu vill vi inte ha en ny fångsttröja.
4. Hur påverkas närmiljön vad gäller artrikedom av växter och djur, exempelvis havsörnar och fladdermöss?

5. Hur ser säkerheten ut kring vindkraftverken? Elen är något som fienden snabbt försöker slå ut under krig, samt objekt för terrorism.

Om det finns tillfredsställande svar på dessa frågor så måste ju idén att försörja en hel kommun med el via vindkraft vara genialisk.
Havsörnarna
Frågan om havsörnarna verkar vara oerhört känslig. Går det inte att justera kraftverkens läge något så att risken att störa fåglarna minskar? Vad jag förstår har privatpersoner till och med polisanmält Södra och konsulterna för att de störde havsörnarna i området när de gjorde sin interna undersökning. Att Södras egen utredning inte höll måttet är ju klarlagt. De påstod att det inte ens fanns några havsörnar i området, men det har ju sedan konstaterats att det finns.

Men så infinner sig förstås frågan om havsörnsvännerna verkligen är så goda fågelvänner som de verkar vara, eller om det finns andra egenintressen bakom. Har de stugor i området, exempelvis? Ofta hör man ju om andra motiv som förstörd landskapsbild, oljud och en del annat. Men vill man fortsätta leva i ett samhälle som är beroende av el så får man förstås betala ett pris. Man får helt enkelt vänja sig vid vindkraftverk i landskapet.
Vindkraft på andra håll i kommunen
Även på andra håll i kommunen planeras det för vindkraft. Det är bolaget Arise Windpower som vill bygga bortåt 20 vindkraftverk vid Skäppentorp, Brotorp, Buggemåla och Idhult. Avståndet till närmaste hus är där en kilometer. Ändå klagar folk och tror att ljudet från kraftverken skall störa. Jag besökte ett vindkraftverk idag på nära håll, men oljudet den frambringade kunde knappast ha hörts ens hundra meter, låt vara att det var ganska så irriterande på nära håll.

Många frågor väntar på svar
Ja, jag skall tillstå att jag inte begriper särskilt mycket. Men det finns uppenbart många frågor som behöver ställas. Dels kritiska frågor till vindkraftsbolagen. Kommer de att ha monopol? Vad blir kostnaden för en vanlig elförbrukare? Hur ser säkerheten ut? Hur påverkas djurlivet? Likaså bör man förstås granska dem som motsätter sig vindkraft. Vilka är deras motiv? Kan man ana egenintressen bakom? Vilket värde skall det ges?


Ett av vindkraftverken vid Mönsterås Bruk. Kraftverket låg helt fritt utan någon som helst säkerhets anordning. Vem som helst kunde åka fram.

3 kommentarer:

Anna Eleonor sa...

Menar de inte att mängden el som vindkraftverken ska producera ska motsvara den mängd som hela kommunen förbrukar? Alltså för att liksom minska förbrukning av ex.vis kolkraft. Att elen går in i den allmänna sträckningen av elnät.

Jag har ännu inte förstått om Sverige skulle kunna klara sig utan kärnkraft och kolkraft eftersom vindkraftverk är beroende av vind och vattenkraftverk är beroende av vatten. Båda sakerna kommer ju lite som de vill och lite när de vill.

Och jag har inte läst särskilt mycket så mina tankar är rätt lösa utifrån det jag snappat upp i medier.

Anonym sa...

Hej Jonny. Jag skall försöka svara på dina frågor.

1. Ett nybbyggt vindkraftverk och ett nybyggt kärnkraftverk behöver ungefär lika mycket betalt för elen. Jämfört med vattenkraft så är självkostnadspriset på elen från vindkraft och kärnkraft ungefär dubbelt så dyr som från vattenkraft. Nu är det inte självkostnadspriset som styr priset på elmarknaden, utan det är tillgång och efterfrågan. Om utbudet på el ökar minskar priset. Därför har man riksdagens sida infört subventioner av ny kraftproduktion i form av elcertifikat för nybyggd inte allt för miljöstörande elproduktion. Under de första 15 åren får nybyggda kraftverk lite mer betalt för elen än vad gamla kraftverk får. Detta för att hålla ned elpriserna.

2. Vattenkraftverk kan spara vatten de dagar då det blåser mycket och då producera mer då det inte blåser så mycket.

3. Vindkraften byggs i huvudsak av ett tiotal halvstora bolag, där Södra Vind är ett av dessa. Även jättarna som Vattenfall och E-On bygger vindkraft. Många bönder har också byggt vindkraftverk som de äger själva. En liten del av vindkraftverken ägs genonom kooperativ. Vindkraftsutbyggnaden verkar i nuläget öka ägarspridningen av elkraftproduktionen.

4. Örnar kolliderar med vindkraftverk vet man av erfarenheter från Norge. Nu pågår forskning med kungsörnar i norra Sverige. De norska verken där örnar kolliderat har en vingspetshastighet på en bra bit över 250 km/h. I den svenska vindkraftparken där forskningen pågår är vingspetshastigheten något lägre. Att fladdermöss krockar med vindkraftverk verkar vara en skröna.

5. Ett vinkraftverk som slås ut i en krigssituation ger inte så stort bortfall och stort problem. Det är värre med vattenkraftverk och kärnkraftverk då ett sabotage förutom ett jättestort produktionsavbräck kommer att stora miljöskador. Om man vill sabotera elförsörjningen så är det nog de stora ställverken som först saboteras.

Jonny sa...

Anna Eleonor: Dina tankar är alltid uppskattade här.

Anonym: Tack för utförliga svar och att du tog dig tid.