7 augusti 2011

Den moderna arkitekturen

Modern arkitektur
I gårdagens Barometern/OT hade Lars Anders Johansson en uppfriskande analys och uppgörelse med den moderna fula arkitekturen - de fula hus som exempelvis blev resultatet av efterkrigstidens bostadsbyggande och rivningshysteri. Han visar också att många av de hus som idag byggs för den penningstarka borgerligheten vid kustnära lägen egentligen är en fortsättning av samma rätlinjiga modernism.

Inte svårt att hålla med
I stort sett är det inte svårt att hålla med Johansson om man bara ser till arkitekturen. Jag har själv vid flera tillfällen tagit upp rivningshysterin. Och det räcker ju med att se de nybyggda husen i hamnområdet i Mönsterås - inte kan de kallas vackra inte (återkommer med foto senare idag).

Även "fula" hus blir med tiden vackra
Men…man bör också se till att många orter hade stor bostadsbrist och kände pressen att bygga många hus under kort tid. Dessutom var många befintliga hus utan avlopp och varmvatten, samt dragiga. Även om husen och kvarteren många gånger blev fula, så vittnar också många om att tillvaron blev kvalitativt bättre när de flyttade till moderna lägenheter (även om jag också har hört motsatsen). Dessutom fick ju varje bostadsområde med tiden sin egen karaktär, atmosfär och historia genom de människor som bodde där. Med tiden blir även ”fula” hus vackra eftersom människor har levt sina liv där. De får i alla fall ett värde och väcker känslor.

Men visst är det trist att man inte vill bygga vackrare hus nu för tiden när man slår upp hus vid kustnära lägen.

Inga kommentarer: