18 augusti 2011

En otäck historia – skada, rött kort och förlust

Det blir ingen matchbild ikväll. Trots solsken blev det en mörk match.

En otäck historia
En otäck historia (Dostojevskij), Arma människor (Dostojevskij), Svarta fanor (Strindberg). Ja, det är bara att välja lämplig boktitel för att beskriva kvällens match och GIF just nu. Den som vill fokusera på domarens insats kan ju välja en annan känd titel av Dostojevskij som börjar på I.

Just nu går allt emot. Det kan inte bli mörkare. Värre kan det inte bli. Under hemfärden blev jag överfallen av hemska tankar om derbyn mot Fliseryd och Ruda nästa år. Jag slog dem ifrån mig. Botten är nådd nu. GIF kommer inte att sjunka mer.
Otäck skada
Kvällens bortamatch mot Norra Tång började med ett par lovande GIF-anfall, men bara efter fem minuter hände det som inte fick hända. Något hände med Johan i motståndarnas straffområde. En åskådare sa att smällen/knäppet hördes ända till sidobänken. Det lät ungefär som när en hälsena går av. Jag vet inte vad det var, men han hade väldigt ont. Efter ett tag lyckades man få honom av planen med färd till vad jag förmodar var akuten. Jag vill inte spekulera, men fick en känsla av att det var något värre än en svår stukning. I första hand var det förstås synd om Johan, i andra hand om GIF där Johan får betraktas som en av de absolut bästa.

Norra Tång tar ledningen
In kom istället Daniel Skaret som egentligen har slutat, men som hoppar in när GIF har ont om folk. Och nog tyckte jag att GIF kom fram ganska bra inledningsvis, men även Norra Tång kom i inte helt ofarliga anfall.
Efter en halvtimma kom en motståndare loss på GIF:s vänsterkant och fick till ett fint inlägg till en spelare som helt omarkerad bara kunde sätta pannan till. 1-0 till Norra Tång.

Kvittering
Tyvärr föll GIF:s spel ihop efter detta. Sista kvarten gick i princip varenda uppspel fel och det blev långt mellan lagdelarna. Sista minuterna kom GIF fram lite mer och kämpade till sig ett par hörnor. I halvlekens sista minut lyckades GIF kvittera efter en fin hörna av Ako som Oskar nickade in snyggt.

Norra Tång rycker
Nu trodde jag att GIF skulle vända på matchen. Andra halvlek började med fint spel av GIF. Men plötsligt kom Norra Tång i ett anfall där en spelare fick på ett kanonskott långt utifrån. 2-1 till hemmalaget.
GIF försökte gå framåt, men Norra Tång rensade effektivt, utan att för den skull spela defensivt. Bara 6 minuter efter ledningsmålet kom 3-1 – även det ett hårt skott, men närmare målet.

Byten
GIF matade bollar framåt, utan att det gav något. GIF gjorde ett par byten, men det förändrade inte mönstret. Ett tecken på att GIF just nu har en smal trupp var att tränaren själv fick hoppa in när Skaret klev av med 20 minuter kvar av matchen.
GIF fick friläge
Kanske borde GIF i detta läge ha chansat mer med bollar in i motståndarnas straffområde, men jag vet inte. Rent statistiskt kunde det kanske ha gett utdelning. När GIF väl började chansa framåt fick man också några chanser. Bästa läget fick Linkan som fri i trängt läge försökte sätta bollen, men målvakten räddade och returen gick utanför.

Domaren hittar kortleken
Några minuter senare fick så Oskar gult kort. När han frågade varför så fick han rött. Sedan när blev det förbjudet att fråga varför man fick ett gult kort? Nä, så kan det inte vara. Han måste ha fått ett gult tidigare i matchen. På slutet drog även Jimmy på sig ett gult kort. Först fick han en frispark emot sig efter en vanlig schysst närkamp. När han då blev irriterad och sköt bort bollen, så drog förstås domaren i byxfickan.
Sen reducering
I sista minuten lyckades GIF genom Ako eller Idris få in ett reduceringsmål efter att Norra Tång slarvat i eget straffområde. Men då var det bara sekunder kvar av matchen.

En poäng från kvalplats
GIF ligger därmed bara en poäng från negativ kvalplats och i nästa omgång väntar Ängö som ikväll slog Blomstermåla med 2-0. Det är 4 poäng till nedflyttningsplats.
Jag brukar inte använda ord som kris, men om inte GIF är i kris nu då vet jag inte när ordet passar. För det första gäller det att få ihop ett lag till nästa match. Niklasson har gått till Långemåla, Johan är skadad, Oskar är avstängd, Marre och Wesslund syns inte till. Vad håller på att hända?

Nå, får man väl ihop lag så handlar det för det andra om att hänga kvar i femman. GIF har absolut spelarmaterial till det. Tror jag sätter punkt här.