21 augusti 2011

Storgatan 53 - gamla bilder

Idag visar jag några gamla bilder på Storgatan 53. Huset lär enligt en uppgift ha byggts av John Bingberg vid 1870-talets mitt. Sant är i alla fall att Bingbergs låg i detta hus 1875-1883 innan affären flyttade till ett hus längre söderut på Storgatan. Innan Bingberg övertog tomten skall här ha legat ett hus som kallades Sågkvarnen och som ägdes av en "Skägg-Pelle" med efternamn Pettersson. På samma tomt låg en liten stuga där fru Karlsson bodde.

Efter Bingbergs har huset använts för annan affärsverksamhet. 1892 öppnade Franz Carlsson en klädesaffär i husets södra del. Denna affär blev långvarig och övertogs någon gång av Franz biträde Axel Johansson.  I den norra hade under 1890-talet J. Rühling en hatt- och mössaffär. En period hade en Ideström urmakeri i norra delen.

Huset skall under 1900-talet ha haft en mängd affärer såsom mode-, cykel- och radioaffär. Så småningom skall en B. Pehrzon ha öppnat en klädesaffär. När jag var barn var det Einar Pehrzon som hade affären.

Tyvärr kan jag inte så mycket mer om affärerna eller personerna bakom, men visar några gamla foton.

Det här är det äldsta fotot jag har hittat som visar huset som här ligger till vänster. Den första skylten visar den tidigare nämnda hatt- och mössaffären. Den andra visar att Franz Carlsson hade affär i huset. Fotot bör vara från 1890-talet. Efter huset skymtar infarten till Västgötagatan. Därefter följer huset där leksaksaffären idag ligger. Huset fick några år senare platt tak.Skorstenen som syns i bakgrunden är från C.M. Åckerströms ullspinneri.


Ytterligare ett äldre foto där efterföljande hus har lutande tak.



Detta foto är enligt uppgift från 1904. På den vita väggen gjorde Franz Carlsson reklam för sin affär.




Det här fotot skall vara från 1915. Här har det tillkommit en klocka.


Einar Pehrzons butik 1985. 

5 kommentarer:

Anonym sa...

Fastigheten ägs väl idag av Sivert Karlsson,måste väl vara där min fru har "Änglaboden"nu.
Jag var med i mitten av 80-talet,kanske slutet och renoverade i fastigheten.
//Thommy Johansson

Jonny sa...

Där ser man! Visste inte att din fru hade Änglaboden. Ja, Sivert har i alla fall bott där, och han kanske även äger huset.

Anonym sa...

Sivert Carlsson äger och bor i huset.

Anonym sa...

Går det att reda ut varför affären kallades Lumpan?

Jonny sa...

Tack! Lumpan var det ju den kallades. Jag kom inte på det först. Jag minns bara att min mor sa att man inte fick säga det högt i affären, så kanske var det lite känsligt. Ska fråga min mor. Hon vet säkert. Säkert hade det med ordet lump att göra, vilket kanske hade en dålig kvalitetsklang.