17 september 2011

Grattis tjejer! GIF:s damer spelar i division 3 nästa år

GIF:s damlag blev ikväll klara seriesegrare. Nästa år väntar division 3. Se även fotograf Tomas Jonssons fina bilder från matchen.
GIF:s damer skrev fotbollshistoria
Mönsterås GoIF:s damer skrev ikväll fotbollshistoria efter en nervös men bragdartad kämpainsats. Genom att besegra Tjust hemma med 5-2 säkrades seriesegern och avancemang till division 3 nästa säsong - en fantastisk framgång som nu kan firas även om två matcher återstår. Efter matchen jublades det som det sällan har gjorts på IP och champagnen flödade över alla som har gjort triumfen möjlig. Om jag hade varit frisk så hade jag förstås hållit mig framme med kameran, men en smittsam och febrig tokförkylning gjorde att jag höll mig på avstånd. Men jag ska erkänna att jag fick tårar i ögonen.

Framgångssaga
GIF:s damlag är en fantastisk framgångssaga som visar hur det kan gå när man får utvecklas i lugn och ro. Det började lite blygsamt i division 5 2007. 2009 hade man gått upp i fyran där det gick lite trögt. Förra året avancerade man till en stabil mittenplacering. I år hade truppen mognat och breddats på ett sätt som gjorde att trean kändes som en realistisk målsättning.  Därtill fick man en ny beprövad tränare i Thomas ”Lillis” Lagström som tillsammans med lagledaren Annelie Berglin och målvaktstränaren Roland Durdel har viktig del i framgången. Och spelarna har verkligen levt upp till förväntningarna och bjudit på en härlig kombination av skönspel och kämpainsatser.
Chans att säkra seriesegern
Ikväll hade GIF alltså chansen att i händelse av vinst säkra seriesegern. Men siffrorna 5-2 återspeglar inte riktigt matchen. Precis som jag förutspådde häromdagen så har Tjust ett riktigt bra lag – betydligt bättre än det lag serietvåan Vimmerby ställde på planen förra lördagen, och som fick mig att tro att Vimmerby skulle tappa fler poäng i seriens slutskede, vilket också skedde idag när man fick stryk mot Krokstorp med 3-5.

GIF tar ledningen
Matchen mot Tjust blev i själva verket en riktigt nervig och fysiskt tuff drabbning. GIF började matchen bra och träffade ribban efter bara några minuter. Men Tjust anföll friskt och var inte alls ofarliga. Som väl var fick GIF det första målet efter en dryg kvart. Det var Moa som slet sig loss och distinkt sköt bollen i mål via stolpen.
Ledningen utökas
Ledningen kändes dock osäker och Tjust tryckte på för en kvittering. När så Moa blev skadad efter en halvtimma såg det ganska mörkt ut för GIF. (Moa kom sedermera tillbaka in på planen, men haltade lite hela matchen). Men så slog Senada en suverän krosspass till Emelie Swalling som avancerade på högerkanten och från svår vinkel satte 2-0, vilket också var resultatet i halvtid. GIF gjorde ingen av sina bättre halvlekar rent spelmässigt, men var effektiva. Men motståndet var bra, och mot den bakgrunden fanns det ändå anledning att vara nöjd.

Tufft snabbt spel
I andra halvlek bytte GIF in sin nya målvakt Anna-Lena Adolfsson som verkligen fick känna på hetluften direkt. Tjust hade på inga sätt gett upp och fortsatte sitt tuffa snabba spel som resulterade i flera farligheter. Men GIF visade ännu en gång prov på effektivitet och satte efter 60 minuter det tredje målet efter en tilltrasslad situation.
Tjust reducerar
Där trodde jag att matchen var avgjord, men Tjust ville annorlunda. GIF:s timing var inte riktigt på den nivå man är van att se. Huruvida det berodde på stundens allvar eller på att man gjort vissa omstuvningar i laget ikväll ska jag låta vara osagt. Men Tjust snabba anfallare var hela tiden på hugget och i den 64:e minuten kom man igenom i ett friläge som säkert förvaltades. 1-3 kom alldeles för tidigt och jag började bli riktigt nervös.

4-1
Men två minuter senare så slog Johanna Hjalmarsson en mycket fin passning till Linda som fri satte 4-1. Johanna gjorde förresten ett riktigt hästjobb på mitten idag och vann bollar i både möjliga och omöjliga lägen.
Sällan har sekunderna gått så långsamt
Tre minuter senare fick Tjust en frispark i ett bra läge strax utanför straffområdet. Chansen förvaltades på bästa sätt och bollen slank in vid stolpen, även om Anna-Lena var nära att ta den. Det var 20 minuter kvar och jag blev ännu en gång nervös. Sällan har sekunderna tickat fram så långsamt.

Straff
Men det här skulle bli GIF:s kväll. Damerna kämpade och slet och med tre minuter kvar blåste domaren för straff efter att Moa blivit omkulldragen i straffområdet. Straffen sattes säkert av Louise.
Tid att fira
GIF gjorde ikväll en oerhörd kämpainsats. Timingen var kanske inte alltid den bästa, men alla gav allt mot ett Tjust som bjöd på ett motstånd värdigt en seriesegrare. Starkt av damerna att hålla nerverna i styr i den avgörande matchen. Jag hoppas att de unnar sig att fira redan ikväll. Själv tänker jag fira med en god pilsner. Jäklar – det här är stort!

GIF:s trupp (hoppas jag inte har missat någon):