18 september 2011

Kärvt läge för GIF

Unnat mig att vara glad
Jaha, nu har jag unnat mig att vara glad några timmar över att damlaget blev klara för division 3 igår. Jag återkommer till damerna och tankar kring säsongen som varit, samtidigt som jag blickar framåt. Men det finns även andra delar av verkligheten som ska skildras.

Förlust på Öland
GIF:s herrar åkte igår till Öland för att försöka besegra Glömminge. (En superförkylning gjorde att jag denna vecka slapp välja mellan herr- och dammatch). En seger på Öland och chanserna att nå kvalplatsen skulle vara goda. Men tyvärr blev det förlust med klara 3-0, vilket betyder att GIF ännu inte har vunnit en enda match efter sommaruppehållet. Som väl var förlorade även Läckeby, vilket betyder att GIF med två omgångar kvar bara ligger en poäng från kvalplatsen.
Om laguppställningen på Smålands FF stämmer så saknade GIF igår tongivande spelare som Johan Lagström, Daniel Wesslund och Martin Lindkvist. Jobb, skador eller avstängningar får man hoppas, och det är ju legitima skäl. För det här är ju tre nyckelspelare i GIF.

Ställa upp till det (bittra) slutet
För just nu är det jäkligt viktigt att alla ställer upp in till det bittra slutet, om det nu blir bittert vill säga. Det är ju inte säkert att Läckeby tar fler poäng och eftersom GIF har bättre målskillnad än Läckeby så skulle det rent av kunna räcka med en poäng till för att nå kvalplatsen. Men det bästa vore förstås att vinna de två avslutande matcherna mot Blomstermåla och Rockneby.

Derbyvinst på lördag
Alla med vett och sans har förstås redan dömt ut GIF inför lördagens derby mot Blomstermåla. Men eftersom jag saknar bådadera, så påstår jag att GIF har goda chanser att vinna. Förra året gjorde GIF en dålig höst, men just mot Långemåla gjorde man en kanonmatch och knep en poäng. Och efter förlusten med 6-0 i våras så kan väl ingen vika ner sig på lördag? Jag tror BIK har ganska korta backar, så sätt en lång jäkel nere i deras straffområde som kan nicka in bollen. Ja, jag hade gärna tagit på mig uppgiften om jag bara hade haft ett par fotbollsskor och inte varit så kär i min gubbkeps.
Och Rockneby har GIF haft ganska lätt för i de tre senaste mötena, så nog ska det kunna bli en vinst även i sista matchen.

Dags att höja laget över det möjliga
Så länge det finns hopp måste man ge allt. Nu är det inte läge att känna efter om det gör ont någonstans, ta ledigt för att nå´n släkting fyller 50 eller åka på favoritsemestern. Inte för att jag tror att GIF:s spelare brukar göra så, men det är säkrast att slå fast att något sådant inte duger just nu. Nu är det GIF som gäller två omgångar till och sen förhoppningsvis ett kval. Visserligen är det för sent att vända trender och att få spelet att fungera. Nu handlar det förstås om att ge allt, att kämpa in i det sista, att höja sig själv och laget över det möjliga, att peppa sig med mirakelmatcher.
En alternativ tanke (en frestelse)
Men som GIF-supporter måste jag tillstå att det ser ytterst allvarligt ut. Jag skriver kärvt och surt därför att det är kärvt och surt. Jag hoppas inte att spelarna tänker på sexan, men det gör jag. Nog vore det en hemskt tråkig utveckling, och tro inte att GIF skulle springa igenom sexan och ta sig tillbaka direkt. Nej, det finns alltid nå´t annat lag som just det året håller god division 5-standard och som kniper förstaplatsen. Lägg därtill att GIF säkert skulle förlora i alla fall ett par tre spelare som inte alls vill ha med sexan att göra. Och någon satsning vore ju inte att tänka på, då man knappast kan värva till ett division 6 lag. Men visst…man kanske ska sluta förvänta sig nå´t varje år och bara ha kul. Ser man det så, så är det ju ingen större skillnad på att se fotboll i Ruda och Fliseryd jämfört med Kåremo och Ljungbyholm. Och så finge man väl hoppas att dagens ungdomar blir bättre och bättre och till slut når femman igen. Och så kan man börja drömma om fyran igen. Det är de höga förväntningarna varje år som gör att det gör så ont varje höst. På ett sätt vore sexan en befrielse. Då finns det ingen hotande nedflyttning.

Nähä, dags att sluta tänka på sexan och se möjligheterna på lördag. Jag förväntar mig faktiskt att GIF ger BIK rejält med stryk.

Inga kommentarer: