10 november 2011

Dagens notering - nu börjar jag gräva för demokratiskt renhållningsarbete

Propagandaapparaten
Noterar att Östran/Nyheterna har gjort ett hyllningsreportage om Kulturstipendiaten istället för att göra en kritisk granskning av Kulturnämndens lagbrott och i övrigt demokratiskt olämpliga uppträdande. Ja, säg den tidning man kan lita på fullt ut. Barometern/OT som förr brukade vara något mindre djärv än Östran/Nyheterna har faktiskt blivit betydligt bättre. Svagt av Östran/Nyheterna att så naivt låta sig bli en kanal för den centerpartistiska propagandaapparaten. Och var är den politiska oppositionen? Sanningen är ju att sossarna inte opponerar sig mot särskilt mycket i Mönsterås, utan är mer måna om att få ett lillfingers inflytande.

Har man ingen känsla för jäv bör man inte sitta i en nämnd
Nå, det jag noterar är att pristagaren inte kan förstå hur Gunnar Svensson kunde vara jäv. Helt otroligt! Eftersom pristagaren även är centerpartiskt politiker så undrar man ju om hennes kunskapsnivå vad gäller jäv är representativ för partiet? Vad är det som är svårt att förstå? Är det svårare att förstå inom vissa partier? Till och med kommunen erkände ju att det var uppenbart delikatessjäv. Den enda som har agerat rakt och korrekt i denna fråga är Birgitha Lindgren på kommunkansliet. Sitter man i samma föreningsstyrelse som pristagaren så är det förstås jäv. Vad är det som är svårt att förstå? Utöver den uppenbara juridiska jäven, så är det moraliskt felaktigt att Kulturnämnden utser sina egna ledamöter och att partivänner utser sina egna partikamrater. Att sedan representanter från andra partier var eniga förtar inte att de var hennes nämndkollegor. Jag vidhåller - det luktar lika illa än idag, detta oavsett kandidatens värdighet. För nu var det ju inte hennes värdighet vi talade om, den har ingen ifrågasatt, utan vad som är tillåtet respektive lämpar sig i en demokrati. Och det är ju den uppenbara demokratiska slappheten och nonchalansen som man måste ta itu med. Och inte kan man skylla på att man bara är fritidspolitiker. Precis som om man vore helt blåst för att man är det. Givetvis inte. De är förmodligen normalbegåvade eller mer. Men kan man inte reglerna för något så grundläggande som jäv eller inser det olyckliga i att utse en egen nämndledamot, ja då bör man förstås inte sitta i en nämnd överhuvudtaget. Det nämnden nu har gjort när lagbrottet uppdagades är att man tvingades ta hänsyn till juridiken, men struntade i moralen.

Demokratisk renhållning
Jag hade tänkt att släppa det här, men när inte kulturstipendiaten inser att det var jäv, så finns det ingen anledning att tona ner av hänsyn längre. För nog är det förunderligt att man kunde genomföra detta utan att någon reagerade. Har det gått så långt att nämnden inte har någon som helst känsla för vad som lämpar sig. Är kunskapsnivån och den demokratiska känslan så låg? Som någon skrev i tidningen häromdagen. Nu handlar det om demokratisk renhållning. Nu ska jag börja gräva i nämndernas beslut. Var så säkra. Jag hade vissa planer på att tona ner mina politiska inlägg, bli snäll och harmlös. Men när varken delar av media eller oppositionen gör sin sak så har jag inget val.

Noterbart är att S-oppositionen i Mönsterås till en början krånglade vad gäller Mönsterås planerade egna vindkraftverk. Just den enda fråga där man rimligtvis inte hade behövt krångla. Men i en fungerande demokrati så är det oppositionens uppgift att krångla, ifrågasätta, ja rent av framstå som en pain in the arse. Men den frågan framstår som ett undantag. Mellan valen är alla så otroligt överens i det mesta, vilket är ett allvarligare hot mot demokratin än Centerpartiets dominerande ställning och kontroll på informationsflödet.

1 kommentar:

Anonym sa...

Helt otroligt att man inte känner till jävsreglerna utan är så förblindad av att bli uppmärksammad av kamraterna.Centern måste börja utbilda sina representanter i de mest elementära reglerna som gäller för kommunala nämnder.Kulturnämnden är helt ute och seglar och kunskapen verkar vara låg och det här kan vara början till korruptionssamhälle.