23 november 2011

Misshandel i Mönsterås 1634

Från våld till stöld
Gamla domböcker ger intressanta inblickar i hur människors vardag kunde te sig i äldre tider. Vissa domstolsärenden som berör otrohet och trolldom kategoriseras inte som brott i dagens Sverige, men ger intressanta inblickar i den tidens värderingar och världsbild. Den sociala kontrollen var stark och man delade inte in världen i naturligt och övernaturligt såsom man ofta gör idag.

Andra brott återkommer i alla tider, såsom exempelvis våldsbrott. Men våldsbrotten var betydligt mer vanliga under medeltiden och fram till 1600-talet än i modern tid. Risken för att bli mördad eller misshandlad på 1500- eller 1600-talet var flerfaldigt högre än idag. Omkring år 1600 riskerade ca 50 personer av 100 000 att bli mördade i Stockholm. Idag är risken 2 av 100 000. Det minskade våldsutövandet kan kanske bero på att en stark hederskultur där det gällde att försvara sin ära så sakteliga har ersatts av ett mer civiliserat rättssamhälle där kyrkan och staten långsamt har utövat en disciplinerande makt. Den generella trenden är alltså att våldsbrotten minskar. Man brukar tala om en utveckling från ett våldssamhälle till ett tjuvsamhälle. I äldre tider var stöld ofta kopplat till nöd. I det moderna konsumtionssamhället kan man istället se ett tydligt samband mellan tillgången på varor och antalet stölder.

Under andra fjärdedelen av 1800-talet och efter andra världskriget ökade dock våldsbrotten, utan att för den skull komma i närheten av äldre tiders nivåer. Dessa ökningar i modern tid kan sannolikt kopplas till en ökad alkoholkonsumtion. Våldsbrottens bottennivå nåddes under mellankrigstiden som ju också var nykterhetsföreningarnas, väckelserörelsens och motbokens tidevarv.

Misshandel i Mönsterås 1634
1634 behandlas i Stranda häradsrätt ett av alla de våldsbrott som skedde i bygden. Protokollet berättar att Botvid på Åsen anklagade Lasse Håkansson på Åsen för att ha slagit hans hustru med en yxhammare så att hon fick 4 blodsvite och 3 blånader. För detta fick Lasse böta 6 daler, vilket borde ha motsvarat några grisar eller ett par kor i värde. Som jämförelse kan anföras att om en gift man varit otrogen med en ogift piga fick han böta 80 daler och den ogifta pigan 40 daler.

Nästa ärende är en fortsättning på samma fall, men nu är det den misshandlade kvinnan, hustru Elin, som står anklagad för att ha slagit Lasse Håkansson, så att han fick ett köttsår. För detta fick hon böta 6 (troligen mark, vilket var det gängse bötesbeloppet för köttsår enligt såramålsbalken). Om det stämmer att hon fick böta 6 mark så motsvarade det 1,5 daler, dvs en fjärdedel av vad Lasse fick böta.

Anklagade Botwedh påå Ååssen Lasse hakansson påå ååssen för han hadhe slaget hans hustru medh een yxehammer 4 blodhwitte och 3 blånader bleef fällt at böthe pegr 6 dhr godt mynt.

hustru Eelin påå Ååssen föör hoon slogh Lasse håkansson ett kiötsåår utfäste derföre 6 ..

Inga kommentarer: