16 december 2011

Ännu en koppling mellan Mönsterås och Ahlgrens tekniska fabrik


Häromdagen skrev jag om Mönsteråsflickan Anna Maria och hennes levnadsöde. Hon gifte sig ju med Adolf Ahlgren, mannen som introducerade tabletten Läkerol i Sverige och som drev F. Ahlgrens tekniska fabrik i Gävle, även känd för Ahlgrens bilar. Ett frågetecken var dock hur mannen från Gävle träffade flickan från Mönsterås.
Nu har jag funnit att Adolf Ahlgrens bror Fredrik Ahlgren, som startade Ahlgrens tekniska fabrik, också gifte sig med en dam från Mönsterås, men tio år tidigare. Det gör det ju högst troligt att de har träffats i något gemensamt sammanhang.

Kvinnan han gifte sig med var Sigrid Agnes Hammarström. Sigrid Agnes var född 31/3 1865 i Mönsterås och dotter till kopparslagare Otto Wilhelm Hammarström (1840-1917) och Sofia Tingström (1836-1916). Sigrid gifte sig med Fredrik Ahlgren 15/9 1889 i Mönsterås och avled i Gävle 1938. Maken hade dött redan 1907.

Sigrid Hammarström gifte sig med Fredrik Ahlgren som drev Ahlgrens tekniska fabrik i Gävle.

Sigrids föräldrar kopparslagare Otto Wilhelm Hammarström och Sofia Tingström. Paret gifte sig 1864 och det här är nog en tidig bild på dem.

Kopparslagare Hammarström på äldre dar.

Fru Hammarström (född Tingström).

Fru Hammarström (född Tingström) på äldre dar.

Kopparslagare Hammarström i sin trädgård tillsammans med sin dotterdotter Titti Dahlberg. Titti var troligen dotter till den ovan nämnda Sigrid. Bilden skickades i början av 1917, så den var sannolikt tagen något år innan. Hammarström bodde på Åsevadsgatan 1, vilket bör ha varit ungefär där Konsum ligger idag, vilket bilden också bekräftar. Från trädgården ser man ju kyrktornet i bakgrunden, samt de bodar som ligger i anslutning till Konsumparkeringens östra del. En fantastisk bild.

Inga kommentarer: