13 februari 2012

Mönsterås Kommun firar inte 150-årsjubileum

Kommunen vill inte fira
Som vi kunde läsa i dagens Barometern/OT så tänker inte Mönsterås Kommun fira 150-årsjubileum. Kommunledningen motiverar sitt beslut med att så gott som alla kommuner blev just kommuner i samband med kommunreformen 1862. Det är förstås riktigt, men det finns ändå betydligt bättre argument om man inte vill fira. Och så finns det ett par tunga argument för varför man bör fira.

Argument emot
Om man inte vill fira 150 år så kan man ju alltid hävda att Mönsterås kommun i sin nuvarande skepnad inte har funnits i 150 år. Det var först 1974 som Mönsterås, Ålem och Fliseryd slogs ihop. Och fram till början av 1950-talet var Mönsterås köping och Mönsterås landskommun två kommuner.

Argument för
Däremot finns det faktiskt anledning att fira 150 år för Mönsterås tätort. För de flesta innebar kommunreformen 1862 bara att socknarna blev kommuner. Men för Mönsterås innebar det att man frigjorde sig från Kalmars överhöghet. Mellan 1620 och 1862 hade Mönsterås varit en lydköping under Kalmar. Nu blev man en fri köpingskommun. Det är värt att fira. Frigörelsen gav nämligen Mönsterås en rejäl skjuts framåt i utvecklingen. Mönsterås har alltså en extra dimension av frihet i sina 150 år, som de flesta andra kommuner saknar.

Dessutom är det i år 400 år sedan danskarna lade Mönsterås i aska, vilket avslutade Mönsterås frihet som stad. Kanske inget man firar, men något man ändå borde påminnas om för att inte ta dagens fred för given.

Så nog finns det anledning att fira och upppmärksamma just 2012 i Mönsterås - om bara kommunledningen hade kunnat sin historia lite bättre. Det blir som vanligt Mönsteråsbloggen som får uppmärksamma detta. Anfallet mot Mönsterås 1612 och frigörelsen från Kalmar 1862 hade på ett kreativt sätt kunnat lyftas fram och även användas för intressanta diskussioner i skolundervisningen.

Inga kommentarer: