12 februari 2012

Söndagsledaren v 6 – Kränkt

Kränkt
Allt fler människor verkar känna sig kränkta i olika sammanhang. Då infinner sig ju frågan – beror det på att samhället har blivit bättre på att reagera på kränkningar, vilket också gör att fler vågar påtala när de drabbas, eller har det gått för långt så att ordets värde har börjat urholkas? Jag vet inte. Förmodligen finns det exempel på båda varianterna. Mycket av det som förr fick passera utan åtgärder på arbetsplatser och skolor accepteras inte idag och det är i grunden bra. Men så finns det också en nervös överkänslighet i samhället där man snart inte vågar yttra sig om något eftersom det alltid finns någon som känner sig kränkt.

Detta är inte att bli kränkt
Jag tycker det är viktigt att ordet kränkt återfår sitt värde. Att någon har diametralt olika åsikter betyder inte att man blir kränkt. Det måste få vara högt i tak. Man måste få framföra kritik och avvikande åsikter om religioner, om vad som är normalt och onormalt och om politiska ideologier. Här måste man också lära sig att ta kritik utan att ropa kränkt.
De fem härstarteknikerna
Svårast är det förstås de gånger där den som kränker, medvetet eller omedvetet, använder sig av utstuderade maktmekanismer, men gör det på ett sätt där det är svårt att bevisa eller där ord står emot ord. När sedan den drabbade säger ifrån så betraktas han eller hon oftast som en osmidig bråkmakare. Det kan vara bra att ha någon form av intellektuellt redskap. Ett sådant är de fem härskarteknikerna som är relativt enkla att använda om man vill stämma av med sin arbetsplats:

1. Osynliggörande – att tysta någon genom att ignorera. Kan också vara att inte hälsa, utestänga från vissa jobb etc.
2. Förlöjligande – att (manipulativt) förlöjliga en person eller dennes argument.
3. Undanhållande av information – man får inte del av väsentlig information, beslut fattas bakom ryggen etc.
4. Dubbelbestraffning – man ställs inför ett val där det blir fel hur man än gör. Ex – är man noggrann får man höra att inget blir gjort, är man snabb får man höra att man slarvar.
5. Påförande av skuld och skam – ex att man får höra att det är ens eget fel att man utsätts för något (osmidig, besvärlig etc).
En grupp doktorander vid Stockholms universitet har formulerat fem motstrategier:
1. Tag plats
2. Ifrågasättande
3. Korten på bordet
4. Bryta mönstret
5. Intellektualisera


För egen del utsattes jag vissa år under skoltiden, särskilt under högstadiet. Men visst har jag noterat ett och annat även som vuxen. Konflikter som beror på olika synsätt är något man får ta ibland. Oftast blir det bara en dust och så efter ett tag skakar man hand och allt är bra igen. Men jag har också mött de olika härskarteknikerna. Särskilt teknik 1 och 5 används ganska flitigt enligt min erfarenhet. I grund och botten handlar det ofta om att människor har pinkat in sina revir och upplever andra som ett hot. Komma här och tro att man är nåt. Lika bra att stänga ute och börja skitsnacket.
Snart är det måndag. Undrar hur många som åker till jobbet med magknip.

Inga kommentarer: