19 februari 2012

Söndagsledaren v7 – Kriminellt

Tyvärr har jag inte hunnit skriva ihop en genomtänkt ledare denna vecka, så det får bli några spridda notiser från den gångna Mönsteråsveckan.

1. Mönsterås Kommun visade sig gå med över 40 miljoner plus, mot förväntade 4-5 miljoner. Vi som har följt Mönsteråspolitiken ett tag börjar känna igen visan nu. För det är ju samma visa varje år. Först får vi veta att just i år ser det knepigt ut. Överskottet blir inte alls lika stort som det brukar. Därför måste vi spara och snåla. Inte den där extraresursen i skolan i år heller. Och så…simsalabim…oj…överskottet blev 10 gånger större än beräknat. Då får vi veta att det är bra inför de kommande svåra åren. Nå, jag sätter en hundring på att överskottet blir över 25 miljoner även 2012. När kommunen inte använder mina skattepengar där de behövs känner jag mig bestulen.
2. Den kriminella eliten har slagit till i Mönsterås. När larmet till Netto skulle klippas av, saxade man fiberkablarna till stadsnätet så att bredband, digital-TV och viss telefoni försvann. Det väcker förstås frågor om hur sårbart samhället är. Nu tycker jag i och för sig att kommunen lagade kablarna snabbare än man kunde förvänta sig. Men kanske kunde man skydda kablarna bättre i utgångsläget. Jag har ju en gång tagit upp säkerheten kring vindkraftverken, men där ansåg man inte att det föreligger några större risker för sabotage.
3. Det nya biblioteket börjar se allt mer färdigt ut och till sommaren lär det bli invigning om man håller tidsschemat. Men vad ska hända med det gamla vackra tingshuset från 1797? Huset utgör ju ingen fungerande arbetsmiljö om man ställer moderna krav. Men varför inte inrätta ett museum av något slag som har öppet vissa tider. Det vore ju i det närmaste "kriminellt" att inte nyttja det K-märkta huset på ett sätt som kommer alla till del.

2 kommentarer:

Eje sa...

Det nya biblioteket och tingshuset kan man ha åsikter om.
När det gäller det nya biblioteket så har det hamnat på en plats som jag var mycket tidigt ute om som den enda platsen. Och Tingshuset (nuvarande biblioteket) är en av de äldsta byggnaderna i samhället med särskild betydelse som invändigt ombyggd men utvändigt har sin gamla karaktär. Därför var förslaget tillbyggnad där helt galet. Ett förslag som vi har diskuterat och framfört länge är att skolkontoret flyttar till tingshuset och att Centralskolan blir kulturhus för musik och utställningar mm.med sina stora rum. Tex fotoutsrällningar med gamla motiv från bygden. Detta skulle förstärka området ett kulturområde eller som ett "kulturcampus".

Anonym sa...

Det är imponerande att man kan ha ekonomer som räknar mellan 500 till 1000% fel varje år.
Undrar vilken annan "firma" det hade fått förekomma på??