19 februari 2012

"Norra Europas vackraste revansch" - Hated for loving

Författaren Björn Ranelid tog sig med sin sångpartner Sara Li direkt till final i Melodifestivalen. Det fick mig osökt att tänka på Morrisseys sång ”I´m hated for loving”. För nog lockar Ranelid fram det värsta hos folk som inte tycker om honom. Hans låt om kärlek väcker hat. Så vad är det som får folk och vissa inom kultureliten att reagera så djuriskt nedrigt mot Ranelid?

1. Ranelid bryter mot alla Jantelagens regler. Han har ju ganska stort ego, är medveten om sin begåvning, bryr sig om sitt utseende och skäms inte att vara glad över framgångar. Detta fenomen är inte alls ovanligt inom idrotten, och det accepteras, ja betraktas som lite charmigt, men när en författare beter sig på samma sätt så har man inte samma tolerans. Personligen älskar jag hans segerkommentar: "Detta är norra Europas vackraste revansch".
2. Raseriet från belackarna förstärks av att Ranelid faktiskt är folklig och populär hos halva befolkningen. Han sitter inte kvar uppe i sitt författartorn utan struntar i gamla gränser mellan fin- och populärkultur. De fina anser därmed att han är en kulturförrädare, medan popkulturen (artisterna) anser att han klampar in på revir han inte ska beträda, en sparv i tranedansen. Varför skulle de som är riktiga artister och musiker behöva förlora mot en gycklare, resonerar dom. Men Ranelid är förstås ingen gycklare – genom att förena reciterad poesi med tuggummipop förnyas genren. Melodifestivalen har med Ranelid äntligen blivit lite rolig igen.
3. Ranelid är inte ironisk, utan äkta och ärlig. Idag styr ju den ironiska generationen det mesta. De driver med allt och alla och sig själva. Ranelid tar världen, kärleken och sig själv på största allvar. Det får man förstås inte.
4. Ranelids text handlar om den rena kärleken. Det är väl inte tillräckligt hippt.
5. Ranelid är mån om sitt utseende på ett för män ovanligt sätt, samt pratar en udda dialekt. Det räckte när jag gick i skolan. Det räcker än.

När Ranelid fick höra om artisternas protester så hade han förstås bara ett svar: "Jag förlåter er!".

1 kommentar:

Josefin sa...

Åh vad glad jag blev att läsa någon mer med samma uppfattning om det hela. Tycker verkligen att Ranelid är betydligt mer intressant både som person, och i det han skapar, än de flesta som bara är intresserade av att hålla sig inom ramarna.

Han är verkligen en sann rebell haha! Dock är han något utav en gåta för mig personligen, men det är ju det som också gör honom intressant, människor som har alla egenskaper inom snäva ramar har man sett tillräckligt av.

Nä jag är team Ranelid! Världen blir så mycket roligare och mer färgrik med människor som honom!