10 februari 2012

Viktor O Lund – den stora behållningen i årets Stranda





Ny årgång av Stranda
Det är lite festligt varje gång årsboken Stranda från Stranda hembygdsförening kommer och i dagarna är det dags för årgång 85-86. Första skriften kom redan 1927 och jag tror jag har så gott som varje årgång i bokhyllan. Många intressanta ämnen har avhandlats genom åren. De första årtiondena var professor Ivar Modéer redaktör och han stod förstås som garant för en mycket hög kvalitet, samtidigt som man genom honom hade en man vid forskningsfronten. Möjligen kunde språket ibland vara något introvert. Idag har skriften breddats och hittar ofta en bra balans mellan det trevliga och den goda standarden, men saknar ibland den riktigt rykande nya forskningen. Gapet mellan den svenska hembygdsrörelsen och akademin finns kanske i någon mån kvar.

Inte engagerad
Eftersom jag inte sitter i redaktionskommittén och redaktionen har valt att inte engagera mig som författare eller sakkunnig, så är jag fri att skriva några rader om innehållet. Visserligen är jag medskyldig till att Viktor Lund är med som skribent, men i övrigt är jag inte involverad i årsboken. Jo, jag räddade den från några tekniska fadäser på slutet.
Stece
Årets bok domineras av Industrifjädrar/Stece – en industri som etablerades i Mönsterås 1951 och som genom en oerhört snabb expansion med tiden kom att sysselsätta över 400 arbetare.
Temat tycker jag är mycket intressant och artiklarna utgör en gedigen fin dokumentation av företagets första tjugo år i Mönsterås speglat genom några av företagets ledande gestalter. Redaktionen har låtit flera av firmans pionjärer berätta vilket ger historien en personlig dimension. Vi får här en unik inblick i den enorma framtidstro och pionjäranda som rådde i efterkrigstidens Sverige och kanske särskilt i Mönsterås.

Viktiga perspektiv saknas
Men eftersom det bara är män i ledande positioner som medverkar så blir det vissa upprepningar eftersom de fokuserar på samma saker och verkar ha upplevt företaget på samma sätt. Kanske kunde man istället ha tagit med en arbetare från golvet och en kvinnlig sekreterare för att få med andra perspektiv. Eller varför inte en av alla de kvinnor som satt hemma och bockade fjädrar. Både arbetare och sekreterare är ju i livet. Här går vi miste om perspektiv som hade gett en fylligare bild.
Viktor O Lund medverkar
Särskilt roligt är det förstås att Mönsterås starke man från denna tid medverkar som skribent – f.d. kommunalkamrer och kommundirektör Viktor O Lund, 92 år. Viktor O Lunds första 15 år var ju en enda stor framgångssaga och det var inte minst genom hans personliga driftighet som Mönsterås expanderade så snabbt under denna tid. De sista åren blev mindre lyckosamma och kantades av skandaler. Men att Lund nu väljer att skriva känns som ett fint sätt att sluta cirkeln och ge Mönsterås en försonande hälsning. Även om det han skriver är harmlöst och inte går in på de mest spännande delarna av hans tjänstgöring, så är Viktor Lunds artikel tveklöst bokens stora behållning som redan har gett den kultstatus.

I övrigt innehåller boken en intressant gedigen artikel om Mönsterås posthistoria, ett par artiklar om intressanta yrkesliv och en tillbakablick på hur nyhetssidorna såg ut för 50 år sedan.
Forskningsfronten saknas
Det som möjligtvis saknas är alltså en artikel från forskningsfronten. Jag vet ju att det finns ett och annat nytt om bygdens historia, exempelvis från Oknebäck, som förtjänar att publiceras.

Årsboken utgör dock som helhet ett värdefullt bidrag till kunskaper om bygdens historia. Språket är lättläst och vårdat, även om det finns en hel del korrekturfel som kunde ha avhjälpts, om man hade engagerat en av bygdens skickligaste professionella korrekturläsare som avvisades när han erbjöd sina tjänster utan kostnad. Synd.
Inte tjänstefel
Det är förstås inte tjänstefel av redaktionen att inte anlita en historiker och en professionell korrekturläsare som man har haft i sin närhet under två års tid. Boken blev bra utan oss, men hade blivit bättre med mer brainstorming.

Bildmaterialet är väl valt. Stranda hembygdsförenings årsbok rekommenderas härmed å det bästa.

Inga kommentarer: