16 april 2012

Dags för GIF att ge experterna en näsknäpp - Försnack och tips inför omgång 1 i division 5 östra

Sex månaders fotbollscelibat är över
Sex månaders fotbollscelibat. I kloster. Men nu är väntan snart över. Jag har träffat folk som säger att de inte går på matcher längre för att det är så dålig kvalitet på fotbollen. De tittar bara på internationell toppfotboll på TV. Det får man förstås respektera eftersom somliga är fotbollsesteter och finner mest nöje i fotboll som konstart. För egen del har jag aldrig sett vare sig en allsvensk match eller internationell ligafotboll (bortsett från engelsk ligafotboll och då bara för att jag spelar på tipset).

För mig handlar fotboll om så mycket mer än skönlir. Det är allt runtomkring. För- och eftersnack. Varje matchs unika karaktär. Kampen. Taktiken. Tekniken (om än frånvarande ibland). Spelarna som har förberett sig i månader för detta. Och så alla dessa idrottsplatser – var och en unik med speciell atmosfär. En del har sett sina bästa dagar, men ideella krafter lägger ner mycket tid för att hålla allt igång. För att inte tala om kaffet och korven. Jag älskar helt enkelt gärdsgårdsserien och skulle aldrig använda uttrycket nedlåtande.
Premiäromgång
Men nu är det snart dags. Torsdag till lördag spelas den första omgången i div 5 östra. Mönsteråsbloggen tippar som vanligt alla matcher med särskild fördjupning kring GIF:s matcher.

Första omgången är kanske extra intressant i år då serien, bortsett från ett par förväntade topplag, har varit svårtippad. Många matcher känns ytterst ovissa på förhand.
Borta mot Braås
Mönsterås GIF börjar ännu en gång seriespelet med en bortamatch. I år mot Braås. Braås kom förra året på nionde plats i sin serie, men har i år haft en fin försäsong utan förluster. Man gör en hel del mål, även om motståndet många gånger härstammar från div 6. Faktum är i alla fall att Braås inte har gjort mindre än 4 mål i någon av årets matcher, bortsett från senaste matchen mot division 6-laget Araby som slutade 3-3. Så vi kan nog dra slutsatsen att GIF möter ett lag som verkar ha flyt med målfabrikationen – ett lag med självförtroende. Det gäller alltså att GIF:s defensiv fungerar på lördag. Inte bara det – att släppa in ett par mål mot Braås verkar kunna hända den bäste, så därför är det viktigt att effektiviteten framåt också fungerar så att GIF gör fler mål. 3-3 mot Araby antyder att Braås kan släppa till en del.

GIF och premiärer är annars en synnerligen dyster läsning. På 10 år har det blivit 9 förluster och en oavgjord. Obegripligt illa. Det får inte gå troll i detta. Alla destruktiva mönster kan brytas.
Ge expertisen en näsknäpp
Nu har ju alla lokaltidningar och förståsigpåare dissat GIF och tippat att laget antingen åker ur eller hamnar på negativ kvalplats. I den mån laget har tagit del av detta ska man förstås låta det bli tändvätska.
Jag har inte själv tippat GIF som topplag, men nog bör man kunna ge expertisen en och annan näsknäpp. Finns det något trevligare än att bevisa att man är bättre än alla säger. Och då är det lika bra att börja mot Braås. GIF har ju egentligen ingen press på sig i år annat än att hänga kvar. Jag tror den outsiderpositionen passar laget ypperligt. Laget har många hungriga ungdomar som vill visa vad man kan. Jag tror GIF kommer att överraska alla på lördag. Jag har en sån där vinnarkänsla inför premiären och den brukar faktiskt inte slå fel.

Tips omgång 1
Jag tror att Ariels Professorn har utlovat sin sedvanliga tipstävling, och om det blir så kommer jag självklart att delta där och försvara min delade förstaplats från 2010. Men givetvis kan man läsa mitt tips även här.
Torsdag
Rödsle BK – Långemåla IF 1-3
Kommentar: Två lag som bör hamna i olika skikt i tabellen. Det enda som kan få Långemåla att tappa poäng här är underskattning, men med den tränare man nu har bedömer jag det som osannolikt.

Fredag
Alseda/Ädelfors FF -  IF Ariel 1-1
Kommentar: Tror Ariel får nöja sig med en poäng i premiären. Alseda/Ädelfors borta är ingen enkel uppgift och man verkar ha förberett sig ytterst seriöst. Oavgjort verkar logiskt.
IF Hebe – BB 2001 1-2
Kommentar: BB 2001 kommer med gott självförtroende medan Hebe bör vara betydligt svagare i år. Någon kanske vill kalla det överraskning, men jag tror faktiskt på bortaseger.

Holsby SK – Målilla GoIF 4-0
Kommentar: Holsby har imponerat storligen under försäsongen, medan det är tvärtom för Målilla. Målillas unga lag bör inte ha en chans mot rutinerade starka Holsby. Omgångens säkraste.
Lördag
Norrhults BK – IF Stjärnan 2-2
Kommentar: Ytterst svårtippat. Hade nog tippat på vinst för Stjärnan de flesta gånger, men Norrhult har många bra målgörare och på hemmaplan kniper man en poäng.
Braås GoIF – Mönsterås GoIF 1-2
Kommentar: Någon gång måste ju GIF vinna en premiär och Braås som mestadels mött lag från div 6 under försäsongen blir nog lite överrumplade här.

Inga kommentarer: